Crucea de la Caransebeş are o… soră în Mehedinţi


Sâmbătă, 13 septembrie, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, pe Drumul European 70, între Drobeta Turnu Severin şi Orşova, la Mănăstirea Vodiţa, a fost ridicată o cruce donată de primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela. Ea are înălţimea de 14 metri şi lăţimea de 7 metri, fiind una dintre cele mai mari cruci din judeţul Mehedinţi, şi va fi luminată pe timp de noapte, astfel ca va putea fi văzută şi de pe malul sârbesc al Dunării. Este construită din ţeavă, prin sudare, iar peste această structură au fost aplicate elemente luminoase, peste care s-a pus un poliplan rezistent, iar iluminarea este făcută cu led, după o tehnologie nouă.

Timp de un an, am făcut naveta la Drobeta Turnu Severin, ca preşedinte interimar al filialei liberale din Mehedinţi. A fost un an special pentru mine, fiindcă m-a făcut să mă îndrăgostesc de aceste zone binecuvântate de Dumnezeu, să mă ataşez de oamenii din Mehedinţi, să-i respect, să-i admir şi să-i apreciez, indiferent în ce loc sau în ce spaţiu voi face politică sau voi continua să fac administraţie publică”, a declarat Marcel Vela.

Două cruci asemănătoare există şi la Caransebeş, una situată pe DE 70, la intrarea în municipiu dinspre Reşiţa, şi una la Mănăstirea Teiuş.

Mănăstirea Vodiţa este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar, fiind ridicată între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Vladislav I.

Bianca METEŞ