Crăciunul, o sărbătoare a bucuriei, ieri, astăzi și mâine


Sărbătoarea Nașterii Domnului, sau Crăciunul, este o sărbătoare a bucuriei, căci faptul în sine este un prilej de bucurie.

Încă din vechime se ofereau cadouri în amintirea celor trei Magi. La început, aceste cadouri erau mai mult simbolice, Crăciunul devenind treptat sărbătoarea copiilor, căci reprezintă pentru cei mici noaptea magică în care Moșul le împlinește toate dorințele. Pe lângă bradul împodobit și o mulțime de cadouri aşezate sub el, noi, copiii, trebuie să știm că aceasta este Sărbătoarea Nașterii Domnului, Cel ce S-a născut într-un adăpost de animale, a fost culcat într-o iesle, iar animalele l-au încălzit.

În acele zile, pe lângă dorințele noastre ar trebui să ne gândim măcar pentru o clipă la copiii sărmani care au nevoie de hrană, îmbrăcăminte, au nevoie de puțină bucurie, iar această bucurie noi putem să le-o oferim.

Ascultând poveștile bunicului, îmi imaginam cum era Crăciunul pe vremea lui. El îmi spunea că bradul era împodobit cu bomboane și câteva dulciuri, dar pentru aceste lucruri mărunte pentru noi, copiii de azi, ei, cei de atunci, se bucurau nespus. Așteptau cu nerăbdare această Sfântă Zi în care toată familia, cu mic, cu mare, mergea la biserică.

Treptat, locul bomboanelor și al dulciurilor din brad a fost luat de globuri și alte decorațiuni de iarnă, care nu împodobesc doar pomul, ci întreaga casă.

Crăciunul sărbătorit de mine este diferit de cel de odinioară, căci noi, copiii de azi, avem tot ceea ce ne dorim. Pentru majoritatea dintre noi e sărbătoare în fiecare zi, căci dulciurile, fructele, jucăriile, nu ne lipsesc.

Astfel, ne pierdem entuziasmul care trebuia să ne cuprindă de Sărbători, astfel, uităm de adevărata sărbătoare a Crăciunului, care reprezintă Nașterea Domnului.

Am ajuns în punctul în care noi, copiii, pășim foarte rar pe ușa bisericii, din ce în ce mai rar, dar trebuie să știm că acolo primim cu adevărat vestea Nașterii Domnului.

Eu aștept cu nerăbdare această sărbătoare, aștept colindătorii. În casă se simte miros de mere coapte, cozonaci, și se mai simte căldura cu care-i întâmpinăm pe cei ce ne fac ziua mai frumoasă.

Se spune că bradul simbolizează Sfânta Treime datorită formei sale triunghiulare.

Bradul frumos împodobit așteaptă într-un colț, nemulțumit că eu nici nu-l bag de seamă, nemulțumit că nu deschid niciun cadou. Dar eu sunt vrăjită de magia colindelor, de mesajul lor, în care descopăr an de an că Fiul lui Dumnezeu s-a născut. Da! Pentru mine acesta e cel mai minunat cadou, iar cele așezate sub brad nu reprezintă nicio surpriză pentru mine, deoarece sunt lucruri pe care mi le-am dorit.

Tocmai de aceea, pot spune că Sărbătoarea Nașterii Domnului, sau Crăciunul, din zilele noastre a devenit o necesitate, căci am început să ne dorim lucruri tot mai scumpe.

Încerc să mă gândesc la cum ar fi Crăciunul pentru copiii din generațiile viitoare. Copiii de mâine nu se vor mai mulțumi cu darurile copiilor de azi, la fel cum nici noi nu ne mai mulțumim cu darurile primite de la părinții sau bunicii noștri. Având în vedere ceea ce se întâmplă azi în lume, felul în care informatica și tehnologia au avansat, acaparându-ne aproape în totalitate, sunt convinsă că acei copii vor primi daruri cu totul diferite. Ei își vor dori daruri mult mai extravagante și mai costisitoare.

Eu sper din tot sufletul meu de copil ca măcar magia colindelor să le aducă cel mai frumos dar, vestea Nașterii Domnului. Mai sper că această sfântă sărbătoare a bucuriei să nu se transforme într-o simplă sărbătoare a iernii, ci să fie cu adevărat Sărbătoarea Nașterii Domnului, sau Crăciunul…

Andrada Brîndușa KESZEG

Elevă la Școala Gimnazială Nr. 3 Oțelu Roșu