Copiii de poveste de la Sacu



Biblioteca Comunală „Timotei Popovici” din Sacu a câștigat un proiect depus la Granturile de mobilitate „Code Kids” oferit de Fundația Progress, în sumă de 2.500 de lei. În acest proiect, o parte dintre copiii clubului de coding Code Bags din Sacu s-au deplasat recent la Țicleni pentru un schimb de experiență cu copiii clubului din această localitate. Pe lângă suma primită în cadrul proiectului, Primăria Sacu și Consiliul local al comunei au suplimentat din buget suma primită cu încă 2.000 de lei pentru derularea acestei activități, totalul ridicându-se, astfel, la 4.500 de lei.
În acest sens, avem o poveste cu final frumos. Biblioteca Comunală „Timotei Popovici” din Sacu și Biblioteca Orășenească „Nicolae Diaconu” din Țicleni, împreună, mulțumim Fundației „Progress” pentru grantul oferit, mulțumim domnului primar al Primăriei Sacu, Nicolae Daminescu, domnilor și doamnelor consilieri ai Consiliului Local Sacu ce au sprijinit acest proiect, domnului primar al orașului Țicleni, ce a fost alături și ne-a primit cu căldură, mulțumim Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj pentru implicare. Și cel mai important, mulțumim copiilor din cele două cluburi pentru implicarea în activitățile pe care le desfăşoară în cadrul proiectului „Code Kids”.
Cei patru copii ai Clubului Code Bags din Sacu prezenți au fost Alessia, Cosmina, Ovidiu și Cristian, ceilalți doi fiind absenți motivați.
Aşadar, Povestea „Smartbags” ar putea să sune cam aşa: Au fost, și sunt încă, în vremuri de-acuma, din multe alte cluburi din țară, unul la Țicleni și unul la Sacu. Și apăru în vremurile astea un vânt dinspre Fundația „Progress”, numit „Granturi de mobilitate «Code Kids»”. Iar cele două cluburi, inspirate, au întins velele și l-au prins. Așa că, au pornit într-o călătorie. O parte dintre copiii clubului „Code Bags” din Sacu s-au suit pe un vas, sau, corect spus, într-un microbuz, și au plecat să cunoască lucruri noi, să își facă prieteni noi, până hăt, departe (nici chiar atât de departe cum ați crede voi), la Țicleni, la clubul „Smart Kids Club”. Și au mers cale lungă, de vreo 250 km, cu microbuzul firmei Nadina, pe o vreme mohorâtă, cu ploi, cu vânt, dar, la final, au debarcat cu bine în fața Bibliotecii Orășenești din Țicleni. Și, ca într-o expediție, acolo au ajuns să cunoască oameni noi, să își facă noi prieteni. Să arate ce știu ei să facă, să învețe de la colegii din Țicleni. Bineînțeles, a urmat și un ospăț ca în poveștile actuale, cu pizza, unde au pus țara la cale. Adică, au stabilit în adunarea de la Babylon, să meargă împreună să exploreze împrejurimile.
Au purces să găsească celebrele sculpturi ale lui Constantin Brâncuși aflate pe Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu, să exploreze frumoasa lume a cărților din Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și să descopere istoria locurilor la Muzeul Județean Gorj. Fiindcă au fost atât de cuminți și dornici de a cunoaște, au primit și câte o traistă cu bunătăți la final.
Și, ca într-o poveste, timpul trece… Și vine vremea despărțirii. Cu regrete că timpul a fost scurt și cu promisiunea ca noile prietenii să se cimenteze! Temerarii copii s-au îmbarcat în microbuzele lor și au plecat către casă. Iar vântul în călătoria către casă i-a dus și la Mănăstirea Cozia, loc încărcat de istorie. După atâtea noutăți, bucuroși de toate cele petrecute în toată această zi, s-au întors cu bine acasă spre seară, unde au fost întâmpinați de părinți.
Iar eu încălecai pe-o șa și vă spusei povestea așa!
Viorel SPAIUC