Constructorul ISPA Apă, amendat din nou la Caransebeş


După ce, în luna aprilie, Primăria Caransebeş a amendat cu 10.000 de lei firma care execută lucrările de înlocuire a reţelei de apă şi de montare a apometrelor la Caransebeş, sancţiunea a fost contestată în instanţă. Nerespectarea în continuare a clauzelor din autorizaţia de construcţie a determinat administraţia locală să mai aplice o sancţiune, de 5.000 de lei acum, dar şi această amendă a fost contestată, cu toate că trotuarele străzilor unde s-au făcut branşamentele pentru montarea apometrelor arată în continuare ca după bombardament. Pentru remedierea situaţiei, conducerea Primăriei Caransebeş a anunţat societatea Aquacaraş şi firma proiectantă, societatea Louis Berger, despre calitatea precară a lucrărilor, şi a cerut antreprenorului general, firmei Pfeiffer, cea care a câştigat licitaţia pentru executarea lucrării, să renunţe la serviciile subcontractantului, societatea AR AEDIFIX Timişoara. „Joi, am programată o întâlnire cu reprezentanţii antreprenorului general, prilej cu care le voi solicita acestora să desemneze alt executant. De altfel, peste aproximativ o lună de zile, autorizaţia de construire va expira, timp suficient pentru ca lucrarea să fie subcontractată unei alte societăţi”, ne-a declarat Ion Marcel Vela, primarul Caransebeşului.

Potrivit primarului, administraţia locală a făcut, din toamna anului trecut şi până acum, nenumărate apeluri, răspunsul fiind acelaşi, anume că suprafeţele în cauză nu pot fi aduse la starea iniţială, fie datorită vremii neprielnice, fie datorită unor sărbători religioase. „Am înţeles că fiecare lucrare trece printr-o perioadă de şantier, dar, de luni de zile, de fiecare dată când plec cu bebeluşul de acasă, sunt obligată să circul cu căruciorul pe şosea, pentru că pe trotuar e imposibil. Adică noi trebuie să ne riscăm viaţa noastră şi a copiilor pentru că unii nu sunt în stare să repare ce-au stricat”, susţine Alina, o tânără mamă care locuieşte pe strada G-ral Trapşa, convinsă că Primăria municipiului ar trebui să ia şi alte măsuri, mai drastice. De altfel, în aceeaşi situaţie dezastruoasă se află încă multe alte străzi din Caransebeş, pentru că doar parte din cele afectate de lucrări au fost reparate.

În cadrul Programului ISPA privind reabilitarea şi modernizarea reţelelor de alimentare cu apă la Caransebeş, sunt executate o aducţiune de 1.200 de metri din Staţia de tratare a apei din localitatea Zerveşti până în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, precum şi ample lucrări de reabilitare a reţelelor de distribuţie a apei potabile pe o lungime de aproape 11 kilometri. De asemenea, tot în cadrul proiectului mai e prevăzută şi realizarea a şase joncţiuni, dar şi instalarea a patru debitmetre de reţea, montarea a 55 de hidranţi şi 187 de vane în cămine, precum şi contorizarea unui număr de aproape 2.000 de consumatori finali.

Suma totală implicată în Proiectul ISPA, care prevede reabilitarea şi extinderea reţelei de apă la Caransebeş şi contorizarea tuturor locuinţelor, se ridică la 3,27 milioane de euro, din fonduri europene, iar perioada de amortizare este de 30 de ani.

Carmen SENCO

Liviu DINU