Consilierii şi-au parcat orgoliile. Regulamentar!


Subiectul parcărilor din Caransebeş a ajuns, deja, unul de poveste. Recapitulând, pe scurt, situaţia, amintim că problema – cel puţin în actuala formă – a apărut în şedinţa din 29 decembrie 2017, apoi discuţiile au continuat în cea din 30 ianuarie, proiectul picând de fiecare dată la vot ca urmare a disputelor dintre liberali şi social-democraţi, fiecare parte abţinându-se când a venit vorba de amendamentele propuse de ceilalţi. Asta a făcut ca proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor pe raza municipiului să fie pus a treia oară pe ordinea de zi, de data aceasta a şedinţei extraordinare a Consiliului Local din data de 16 februarie, când se întrezăreau oarece speranţe că, în cele din urmă, se va ajunge la o soluţie de compromis, dacă nu la o înţelegere, în acest sens.

Atunci, prin vocea liderului de grup Florin Bogdea, social-democraţii au propus trei amendamente la forma iniţială a proiectului de hotărâre, şi anume suma de 130 de lei pe an pentru parcările de reşedinţă, cele mai multe discuţii stârnindu-le cea din zona Halici, tariful de 2 lei/oră, ca şi în restul oraşului, pentru parcarea din Parcul Teiuş, în loc de 10 lei pe zi, precum şi acordarea gratuită a locurilor de parcare în zona Halici celor care au avut garaje acolo, iar acestea au fost demolate. Felix Borcean a replicat că acest lucru nu este posibil, dar se pot gândi alte forme de compensare a celor care şi-au pierdut garajele în zona Halici, însă, în urma discuţiilor, nu s-a ajuns la un numitor comun. Ca şi la ultima şedinţă, în cazul amendamentelor aduse de social-democraţi, consilierii liberali s-au abţinut, iar când a venit vorba să se voteze Regulamentul în forma iniţială, aleşii PSD au spus „pas”, aşa încât, şi de această dată, proiectul a fost respins.

Proiectul a fost pus din nou pe ordinea de zi a şedinţei din ultima zi a lunii trecute, de această dată el fiind aprobat fără absolut nicio contră, din nicio parte, semn că, aşa cum a promis, primarul Felix Borcean a avut în prealabil discuţii cu consilierii social-democraţi, tocmai pentru a se evita „tam-tam-ul”, cum l-a numit edilul, din plenul ultimelor şedinţe.

Poate că prezenţa mea ieri (27 februarie – n.r.) la şedinţa Consiliului Local al municipiului Reşiţa s-a răsfrânt benefic şi asupra şedinţei Consiliului Local Caransebeş, pentru că acolo am văzut o şedinţă extrem de civilizată, chiar şi cu interpelări, de ambele părţi, dar făcute într-o manieră civilizată. A fost o şedinţă condusă de o doamnă preşedinte într-un mod foarte corect şi nepărtinitor. I-am felicitat pentru asta şi le-am spus reşiţenilor că mi-aş dori ca şi la Caransebeş să se întâmple aşa, e mai greu la noi, dar maniera în care am abordat şedinţa noastră de azi, adică aceea de a discuta dinainte problemele care ar fi putut trezi, în opinia noastră, dispute sau discuţii în Consiliul Local, a fost de bun augur. Am discutat preţ de aproape o jumătate de oră, înainte de şedinţă, cu doi consilieri PSD şi, finalmente, am găsit o soluţie care a fost agreată în primul rând în Consiliul Local şi, bineînţeles, ea va fi agreată şi de cei cărora li se adresează această hotărâre legată de parcări. Am găsit o soluţie, cred eu, convenabilă pentru cei care au deţinut garaje şi care nu pot fi despăgubiţi, pentru că nu există cadru legal, în sensul că le oferim în incinta parcării cu barieră de pe Str. Mihail Halici 10, 15 locuri, câte au nevoie respectivii, şi o telecomandă gratuită, tariful fiind acelaşi ca al tuturor parcărilor din oraş, adică 130 de lei pe an. În ceea ce priveşte parcarea din Parcul Teiuş, accesul se va face la fel ca şi în celelalte parcări cu plată de pe raza municipiului Caransebeş, adică cu tariful de 2 lei pe oră. De asemenea, un fapt ce nu a fost menţionat, care, dintr-o scăpare, nu a fost introdus pe ordinea de zi a acestei şedinţe legate de parcări, se referă la un tarif de 10 lei pentru cei care vor să staţioneze pe durata întregii zile în parcările cu plată, sens în care se vor resofta parcomatele, astfel că cine doreşte să stea mai mult de 5 ore va beneficia de un tarif unic de 10 lei. O altă omisiune, dar problema va fi introdusă pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de Consiliu Local, se referă la faptul că fiecare cetăţean care participă la licitaţiile pentru parcare, sau care solicită un loc de parcare, va trebui să prezinte un certificat fiscal prin care să dovedească faptul că nu are datorii faţă de municipiu”, a spus, după şedinţă, primarul Felix Borcean.

Faţă de vechiul regulament, acesta nou aduce câteva noutăţi, la cele mai importante dintre acestea referindu-ne în cele ce urmează.

Parcările publice cu plată de pe raza municipiului sunt amenajate în zona Pieţei Centrale (Str. Dâlmei, din dreptul Halei de Lactate şi până la intersecţia cu Str. Căpitan Temeş, Piaţa Lemnelor, Str. Protopop I. Tomici până la intersecţia cu Str. Căpitan Temeş); Str. Avram Iancu – acestea urmând să fie administrate şi încasate de Serviciul Public „Piaţa Gugulanilor”; Parcare Mall (inclusiv Str. Efrem Zăcan şi Str. M. Sadoveanu); Parcare Centrul Civic (zona delimitată de Bl. 1 – Str. N. Corneanu, Bl. 1A şi 1B – Str. Ştefan Herce şi Str. M. Halici, cu excepţia locurilor de parcare cuprinse între nr. 19 şi nr. 70; în zona delimitată de Bl. 1B şi Bl. D – Str. Ştefan Herce; în faţa Bl. 1 şi Bl. 3 – Str. Ardealului; între Bl. 1 şi Bl. 3 – Str. Ardealului şi Bl. D Str. Ştefan Herce); Str. Vasile Alecsandri (tronsonul cuprins între intersecţia cu Str. M. Sadoveanu şi Str. Tribunalului – pe carosabil, pe partea stângă a sensului de mers, şi parcarea amenajată între intersecţia cu Str. Primăriei şi Str. Efrem Zăcan); Str. N. Bălcescu (de la intersecţia cu Str. Tribunalului până la intersecţia cu Str. Horia); Str. Racoviţei (de la intersecţia cu Str. Ţarinei până la Piaţa G-ral. Ioan Dragalina); Str. G-ral Trapşa (de la intersecţia cu Str. M. Viteazu până la intersecţia cu Str. Episcop N. Popeea); Parcare zona Teiuş; Str. M. Viteazu – parcarea din curtea imobilului cu nr. 44 (curtea BCR).

Taxele de parcare vor fi următoarele: în parcările publice cu plată – tichet de parcare, 2 lei/oră; abonament lunar de parcare persoane juridice, 65 lei/lună; abonament lunar de parcare persoane juridice la purtător – 80 lei/lună; abonament lunar de parcare persoane fizice, 52 lei/lună; abonament lunar de parcare persoane fizice la purtător, 65 lei/lună; abonament anual de parcare persoane juridice, persoane fizice autorizate etc., 585 lei/an; abonament anual de parcare persoane juridice, persoane fizice autorizate etc. la purtător, 720 lei/an; abonament anual de parcare persoane fizice, 468 lei/an; abonament anual de parcare persoane fizice la purtător, 585 lei/an. În parcările de reşedinţă, taxele de parcare (tarifele de bază) sunt: 160 lei/an pentru parcările de reşedinţă acoperite (preţul de pornire a licitaţiei); 130 lei/an pentru parcările de reşedinţă neacoperite (preţul de pornire a licitaţiei). Abonamentul de parcare locatar – 130 lei/an.

În parcările publice cu plată, prevăzute cu parcomate, sistemul de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor se aplică în intervalul orar 6-18, de luni până vineri, cu excepţia parcării din zona Teiuş, în care sistemul se aplică între orele 6-24, de luni până duminică. În parcările publice cu plată în care tichetele de parcare sunt puse în vânzare prin încasatori, sistemul de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor se aplică în intervalul orar 8-16, de luni până vineri. În zilele aprobate de sărbătoare legală, sistemul de taxare a staţionării şi parcării autovehiculelor nu se aplică în parcările publice cu plată, excepţie făcând zona Teiuş.

Abonamentele de parcare se vor expune la loc vizibil în interiorul autovehicului şi asigură parcarea acestuia în parcările cu plată sau în parcările de reşedinţă, în interiorul perioadei termenului de valabilitate şi în condiţiile precizate în abonament. Vor fi emise următoarele tipuri de abonamente: abonament parcare reşedinţă, abonament parcare locatar, abonament parcare persoane fizice sau juridice, abonament parcare la purtător, abonament parcare reşedinţă la purtător şi abonament parcare de reşedinţă persoană cu handicap.

Sonia BERGER