Centura s-a închis. S-a deschis traficul greu prin municipiu


Viaductul  de la Valea Mică al Centurii de Ocolire a municipiului, situat în apropierea Aeroportului Caransebeş, era în pericol să se prăbuşească, în cazul în care nu s-ar fi intervenit de urgenţă pentru consolidarea lucrării, erau de părere reprezentanţii constructorului şoselei, firma Copisa Constructora Pirenaica SA Barcelona – Sucursala Bucureşti. Prin urmare, s-a cerut acordul administraţiei locale pentru devierea traficului greu prin interiorul oraşului, pentru o perioadă de câteva luni, însă municipalitatea nu şi l-a dat, deoarece dorea ca mai întâi cei de la Copisa să remedieze toate stricăciunile produse vara trecută de maşinile grele care au traversat Caransebeşul, după ce Şoseaua ocolitoare a fost închisă pentru reparaţii. Asta ar fi însemnat aplicarea unui strat de mixtură asfaltică pe traseul Calea Severinului, Calea Orşovei, Străzile Libertăţii, Horea, Tribunalului, Nicolae Bălcescu, Mihai Viteazu şi Ardealului, pentru a acoperi toate denivelările şi distrugerile din 2012, rezultate în urma circulaţiei traficului greu, şi reparaţia tronsonului de pe Strada Traian Doda, cuprins între Centură şi Strada Romanilor, prin turnarea unui strat de rulare peste suprafaţa frezată de Copisa în cursul anului trecut.
Chiar dacă Centura de ocolire a municipiului a costat mai mult de 30 de milioane de euro, specialiştii spun că lucrările pentru consolidarea viaductului ar putea duramult timp, din cauză că în zona afectată viaductul trebuie pur şi simplu ras şi construit din nou de la zero. Proiectantul lucrării – mai susţin persoanele avizate – ar fi trebuit să ştie că pământul cedează în anumite locuri de pe traseul Centurii, dovadă problemele apărute în ultimele săptămâni, pentru care constructorul a şi solicitat devierea şi închiderea circulaţiei.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (C.N.A.D.N.R.) a luat hotărârea de a închide circulaţia pe Centură, timp de 75 de zile, începând de miercuri, 15 mai, până în data de 31 iulie. În comunicatul de presă în care anunţa închiderea Centurii, C.N.A.D.N.R. recomanda conducătorilor autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, ca rute alternative pe direcţia Timişoara – Bucureşti, următoarele trasee: DN 6 Timişoara – Lugoj – Caransebeş, DN 68 Caransebeş – Haţeg, DN 66 Haţeg – Simeria, precum şi DN 6 Timişoara – Lugoj – Caransebeş, DN 58 Caransebeş – Reşiţa – Anina, şi DN 57B Anina – Bozovici – Iablaniţa (intersecţie cu DN 6).
Consilierii locali s-au opus însă, tocmai din motivele enunţate mai sus, şi astfel între Primăria municipiului, C.N.A.D.N.R. şi Ministerul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine s-au purtat o serie de discuţii. Într-o Adresă trimisă forurilor de la Bucureşti, primarul Marcel Vela arăta că municipiul Caransebeş nu poate fi traversat de autovehicule cu tonaj mai mare de 3,5 tone decât cu plata unei taxe de gabarit, conform HCL 224/30.08.2012, iar din acest motiv, la cele trei intrări în oraş vor fi montate bariere şi se vor afla în acţiune echipaje ale Poliţiei Locale, care să verifice respectarea acestei Hotărâri. Referitor la acest lucru a fost informat şi Dan Şova, ministrul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, căruia i s-a cerut să amâne o astfel de hotărâre, pentru a evita o posibilă stare conflictuală.
Ca soluţie pentru detensionarea acestei situaţii, Marcel Vela s-a deplasat joi, 16 mai, la Bucureşti, unde a propus conducerii C.N.A.D.N.R. două soluţii:  fie devierea traficului pe o variantă paralelă cu Centura, pe străzi adiacente sau prin păşunea oraşului, în zona viaductului care ridică probleme, fie Consiliul Local să predea, printr-o Hotărâre a acestui for, tot traseul către C.N.A.D.N.R., cu condiţia reparării străzilor afectate înainte de deviere şi a efectuării reparaţiilor capitale, după revenirea traficului greu pe Centura municipiului Caransebeş.
Ca urmare a întâlnirii de la Bucureşti, din data de 16 mai, a doua zi, C.N.A.D.N.R. a trimis Primăriei Caransebeş o Adresă în care solicita „Analizarea de către municipalitate, împreună cu Consiliul Local, a posibilităţii transferării provizorii a sectorului DN 6 ce ar fi utilizat pentru trafic pe perioada închiderii Variantei Ocolitoare; C.N.A.D.N.R. îşi asumă responsabilitatea remedierii variantei de traseu din municipiul Caransebeş pe care ar urma să tranziteze traficul de peste 3,5 tone, în conformitate cu prevederile contractului de lucrări încheiat între C.N.A.D.N.R. S.A. şi Antreprenor”, precum şi „Încheierea unui protocol, între C.N.A.D.N.R. şi Municipalitate, în acest sens, în cel mai scurt timp posibil”.
În aceste condiţii, Consiliul Local Caransebeş s-a reunit în şedinţă extraordinară, luni, 20 mai, pentru a lua în discuţie cele două solicitări ale Companiei Naţionale de Drumuri. În urma dezbaterilor, aleşii locali au fost de acord, în unanimitate, cu răspunsul formulat de Primărie, care cere ca C.N.A.D.N.R. să precizeze şi să detalieze ce înţelege prin „în conformitate cu prevederile contractului de lucrări încheiat între C.N.A.D.N.R. S.A. şi Antreprenor” şi dacă este de acord cu efectuarea lucrărilor de reparaţii pe tronsonul solicitat înainte de predarea-preluarea amplasamentului. Totodată, administraţia caransebeşeană a înaintat oficial Companiei propunerile făcute de Marcel Vela la Bucureşti, privind amenajarea a două trasee mai scurte pentru devierea traficului greu, astfel încât cheltuielile C.N.A.D.N.R. să fie mai mici, iar impactul tranzitului prin municipiu să afecteze cât mai puţin cetăţenii şi clădirile monument istoric. Astfel, primul traseu ar fi prin Pipirig, iar pe sensul de mers Haţeg – Bucureşti ar cuprinde: Sensul giratoriu Haţeg – ieşire din Varianta Ocolitoare – Str. Ardealului – Str. Ştefan Jianu – prelungire Drum agricol – intrare în Varianta Ocolitoare; pe sensul de mers Bucureşti – Haţeg: Varianta Ocolitoare – intersecţie cu Drum local Haldină, ieşire din Varianta Ocolitoare şi coborâre spre oraş – Str. Pipirigul Mare – Str. Ardealului – Sens giratoriu Haţeg – intrarea în Varianta Ocolitoare. Cel de al doilea traseu propus este unul mixt, care prevede o bretea ocolitoare doar pentru traficul greu, în Păşunea municipiului, lateral-est de Centură, pentru ambele sensuri: Varianta Ocolitoare – ieşire/intrare în Păşune la intersecţia cu drum Haldină – Drum agricol Dealul Viilor – intersecţie cu Schitul Sf. Pantelimon – ieşire/intrare în Varianta Ocolitoare. În acest caz, traficul naţional şi european pentru autoturismele de până la 3,5 tone ar urma să tranziteze în continuare municipiul prin Centrul istoric, pe fostul traseu al DN 6, pe care administraţia locală solicită să se facă doar reparaţiile la denivelările produse anul trecut, atunci când Consiliul Local a avizat devierea traficului în perioada când s-au executat lucrări la Centură, şi care nu au fost efectuate până în prezent.
Deocamdată, la punctele de intrare în municipiu dinspre Bucureşti, Timişoara, Reşiţa şi Haţeg, administraţia locală a amenajat, cu ajutorul Poliţiei Municipale şi Poliţiei Locale, puncte de control şi plată, unde şoferii de TIR-uri îşi pot achita taxa de tranzit, care poate ajunge până la 1.000 de lei pe zi, în funcţie de masa totală a maşinii. Iar cozile au început deja să se formeze…
Sonia BERGER