Centrul Social de la Jupa, pe ultima sută de metri


Centrul de Reintegrare Comunitară de la Jupa, compus din cinci duplexuri cu două și trei camere, se apropie de finalizare. Asociația Jesus Christ Living Hope Ministry și principalul sponsor al proiectului, societatea TMD FRICTION România SRL, cu susținere din partea Primăriei municipiului Caransebeș, fac eforturi pentru a finaliza lucrările până în luna septembrie.

Echipele de asistenți sociali din cadrul Asociației efectuează anchete pentru a selecta familiile de beneficiari care sunt eligible pentru scopul acestui proiect, respectiv reintegrarea socio-economică. Acestea vor fi din Caransebeş şi împrejurimi, și trebuie să  îndeplinescă simultan trei condiţii: să locuiască în spaţii locative inadecvate – fără electricitate şi apă, locuinţe dezafectate, spaţii părăsite –, să manifeste un grad ridicat de determinare pentru a-şi schimba viaţa, şi să aibă copii. Pe toată durata în care vor locui în Centru, familiile rezidente vor beneficia de consiliere din partea Asociației Jesus Christ Living Hope Ministry, pentru principalele zone de interes: încurajarea dezvoltării profesionale, consiliere familială, menținerea educației copiilor pentru evitarea abandonului școlar, precum și  consiliere pentru îmbunătățirea administrării finanțelor proprii. Totodată, Centrul va fi monitorizat permanent și rezidenții vor fi ajutați în auto-gospodărire, având obligația de a întreține spațiile locative.

În momentul de față, lucrările sunt în faza de realizare a utilităților și a branșamentelor la rețeaua de energie electrică, apă și canalizare, parte care revine administrației locale. Daniel Jurcă, managerul de proiect, ne-a informat că lucrările de apă și canalizare, parte care revine administrației locale, durează între 30 și 60 de zile lucrătoare și că se intenționează ca totul să fie gata până în data de 1 septembrie.

La rândul său, primarul Felix Borcean, care a vizitat recent șantierul împreună cu viceprimarul Marius Isac, i-a asigurat pe cei care implementează proiectul că municipalitatea își va îndeplini, în perioada imediat următoare, obligațiile ce-i revin în proiect, respectiv achitarea facturilor pentru branșamentele la rețeaua de curent electric și la rețeaua de apă și canal.

 

Mădălina DOMAN