Tradiţie onorată la Caransebeş


În luna iunie a anului trecut, cu aprobarea fostului ministru al Apărării Naţionale, la Caransebeş au ajuns două avioane supersonice MIG, de fabricaţie sovietică, produse în anul 1967, pe care administraţia municipiului a anunţat că doreşte să le amplaseze în două locuri din oraş, astfel încât tradiţia aviatică din Caransebeş să fie evocată aşa cum se cuvine.

Zilele trecute, am stat de vorbă cu Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, instituţie implicată şi ea în acest proiect. „Deocamdată, suntem în căutarea unor parteneri care să ne ajute în demersul nostru, pentru că Primăria municipiului nu dispune de mijloacele necesare unei lucrări monumentale, aşa cum am gândit-o, din cele două MIG-uri 21 pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale, prin transmitere fără plată. Ele au fost preluate de la Baza din Deveselu, acolo unde funcţionează scutul anti-rachetă, iar avioanele trebuiau degajate din acea locaţie. Noi am fost cu o echipă la Deveselu şi, fiindcă nu puteau fi transportate întregi, le-am demontat şi le-am adus într-unul dintre hangarele de la Aeroportul Caransebeş. După ce vor fi stabilite cele două amplasamente, va trebui să gândim echipa care le va monta la loc şi le va ridica pe postamente, într-o poziţie aerodinamică, una care să invite la zbor, nu una statică”.

Ioan Cojocariu a mai spus că, cel mai probabil, unul va fi expus în zona Aeroportului, iar cel de-al doilea îşi va găsi locul într-unul din parcurile municipiului sau într-un sens giratoriu larg, unde să se bucure de o mai mare vizibilitate.

Bogdan NAUM