Caransebeşul spaţiilor verzi


            În cadrul şedinţei extraordinare desfăşurate săptămâna trecută, consilierii locali au aprobat, în unanimitate, hotărârea privind aplicarea, de către municipiul Caransebeş, a proiectului „Revitalizare şi amenajare spaţii verzi”, în vederea contractării unei finanţări nerambursabile în valoare de 16,3 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Prin acest proiect, administraţia caransebeşeană îşi propune revitalizarea şi amenajarea unui număr de cinci spaţii abandonate, pe care să le transforme în zone verzi funcţionale, ţinându-se cont ca în toate cazurile să se respecte proporţia de minimum 90 la sută spaţiu verde şi maximum 10 procente lucrări de construcţie. Amenajările se axează pe alei noi, faţă de care se vor amplasa noi corpuri de mobilier, dar şi pe realizarea de noi terasamente şi lucrări de plantare şi transplantare de arbori.

Primul dintre aceste spaţii este situat în Valea Cenchii şi va purta denumirea de Luna Parc 1 şi 2. Aici vor fi realizate alei pietonale „verzi”, cu texturi diferite, şi va fi creată o zonă de interes, ce va fi amenajată cu mobilier urban de joacă pentru copii, dar şi o a două zonă, pentru practicarea sporturilor. Tot aici va exista şi un perimetru de picnic pentru familiile care locuiesc în apropiere, iar pentru promovarea egalităţii de şanse vor fi montate două plăcuţe cu mesaje corespunzătoare şi două panouri informative tactile în Scrierea Braille.

Sport Arena Parc este cel de al doilea spaţiu verde, el fiind situat lângă Stadionul CFR din Parcul Teiuş, pe locul fostelor terenuri de tenis de câmp. Aici vor fi create câteva zone de interes, precum şi una pentru căţărat, şi vor fi amenajate două perimetre pentru aparate de fitness în aer liber, un teren multifuncţional, cu suprafaţa din materiale plastice, şi un teren de minifotbal prevăzut cu gazon. De asemenea, vor exista o zonă verde pentru relaxare, dotată cu mobilier de odihnă, şi o alee de promenadă care va debuşa într-un spaţiu mineral circular, creat în jurul unei fântâni arteziene. Aleile vor fi astfel construite, încât să permită şi deplasarea persoanelor cu dizabilităţi. Tot aici vor fi montate şi două plăcuţe şi două panouri în Scrierea Braille.

În zona Amfiteatrului din Teiuş va fi construit Parcul Veveriţelor, proiect care prevede refacerea integrală a gradenelor, realizarea unei construcţii uşoare pentru expoziţii şi activităţi culturale, a unui sistem nou de iluminare a scenei şi realizarea unei camere tehnice necesară echipamentelor. De asemenea, vor fi reabilitate aleile din cadrul obiectivului și mobilierul urban, şi vor fi plantaţi copaci, dar se va realiza și o fântână cu rol ornamental şi vor fi montate plăcuţe în Scrierea Braille.

În cartierul Pipirig sunt prevăzute două spaţii verzi. Primul se va numi Parcul Soarelui, unde vor exista zone cu diferite specii de flori, arbori şi arbuşti, dar şi locuri de joacă pentru copii, terenuri pentru practicarea sporturilor şi zone de relaxare prevăzute cu mobilier urban de odihnă. Intrarea în scuar se va face prin două părţi şi tot aici vor fi amplasate o cişmea şi un încărcător solar. Cel de al doilea spaţiu verde din Pipirig va purta numele Parcul Teilor şi este asemănător, ca proiect, cu Parcul Soarelui.

Suprafaţa totală a celor cinci spaţii verzi este de 20.596 mp, aici urmând să fie plantaţi sau transplantaţi 258 de arbori şi 626 de arbuşti, se vor monta 96 de bănci, 52 de stâlpi şi 72 de corpuri de iluminat, 5 încărcătoare solare, şi vor fi amenajate 17 locuri de joacă pentru copii.

În cadrul acestui proiect, Municipiul Caransebeş va suporta, prin Consiliul Local, cheltuielile de întreţinere, reparaţii şi gestionare a investiţiei, pe o perioadă de cel puţin cinci ani de la data dării acesteia în folosinţă.

Sonia BERGER