Caransebesul da marmura pe andezit


O echipă din care au făcut parte executivul Primăriei, angajaţi ai instituţiei, invitaţi ai primarului Marcel Vela şi reprezentanţi ai presei locale au participat zilele trecute, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş, la selecţia artiştilor care vor participa la prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Andezit. Dintre cele peste 130 de aplicaţii primite de la sculptori din întreaga lume, coordonatorul simpozionului i-a selecţionat pe cei care au experienţă în modelarea unei roci atât de dure, în număr de 11, pentru a participa la tabăra de la Caransebeş. „Andezitul este un sort, un fel de granit, este o piatră pe care o regăsim şi la sanctuarul de la Sarmizegetusa Regia, iar piatra are, la modul şlefuit, polizat sau cioplit, diferite nuanţe de gri”, ne-a declarat Eugen Petri.

„Selecţia a acoperit aproape tot globul, iar sculptorii sunt de mare valoare, având la activ zeci de tabere internaţionale. Astfel, obţinem încă un punct în plus pentru a pune Caransebeşul pe harta lumii”, a mai spus Eugen Petri.

La rândul lui, primarul Marcel Vela şi-a exprimat convingerea că cei 11 artişti se ridică la nivelul calitativ şi notorietatea sculptorilor care au lucrat deja la Caransebeş. „Vor realiza lucrări de artă care vor înnobila estetic şi calitativ zonele urbane din municipiul nostru”, a mai adăugat Vela.

Pentru ediţia din această vară a simpozionului au fost selectaţi sculptori din Franţa, Siria, Egipt, Chile, Germania, Israel, Bulgaria, China, Polonia şi România. (T. Mesner)