Caransebeşul, cel mai tare din Caraş-Severin!


Recent, site-ul topfirme.com a dat publicităţii un clasament al societăţilor din judeţul Caraş-Severin, ierarhizarea făcându-se în funcţie de cifra de afaceri, profitul realizat şi numărul de angajaţi din cursul anului 2016. Conform bilanțurilor contabile depuse de firmele cărășene anul trecut, cea mai profitabilă firmă din județ este producătoarea de plăcuţe de frână TMD Friction Caransebeş, cu un profit net de 15 milioane de euro, urmată de Metro Imobiliare Developement Buchin, cu 2,6 milioane de euro, Power Trade Buchin, cu obiect de activitate prelucrarea lemnului, cu 2,1 milioane de euro, pe locul trei situându-se TMK Hidroenergy Power din Reşiţa, producătoare de energie electrică, cu 1,5 milioane de euro.

În funcţie de cifra de afaceri, pe prima poziţie în top se află Bordnetze Buchin, producătoare de cablaje auto, cu 144,8 milioane de euro, urmată de Combinatul siderurgic TMK Reșița, cu 88,4 milioane de euro, Delphi Packard Moldova Nouă, producător de componente auto, cu 85,9 milioane de euro, și TMD Friction Caransebeş, cu 59 de milioane de euro.

Bordnetze Buchin se regăseşte pe prima poziție a clasamentului și în ceea ce priveşte numărul de angajați, respectiv 5.487, podiumul fiind completat de Delphi Packard Moldova Nouă – 1.877 de salariaţi, și TMK Reșița, cu 715 angajaţi.

Acelaşi site mai relevă un alt fapt, mai puţin îmbucurător, şi anume că economia județului este, totuşi, slab dezvoltată. Astfel, anul trecut, numărul agenților economici a fost de 21.990, ceea ce reprezintă doar 1,15 % din totalul național, iar cifra de afaceri a județului era de numai 0,47 % din cea a României. În total, în Caraș-Severin erau 31.935 de persoane angajate, ceea ce înseamnă 0,75 % din angajații ţării, iar în ceea ce privește profitul net, de doar 82,3 milioane de euro, acesta reprezintă doar 0,41 % din profitul net realizat la nivel național.

Sonia BERGER