Caransebeşenii trec strada ca la Bruxelles


De câteva săptămâni, pe Str. Dâlmei, din zona Pieţei agroalimentare din Caransebeş, există o trecere de pietoni mai neobişnuită, în sensul că ea este mai înaltă decât nivelul carosabilului. Pentru a afla mai multe amănunte referitoare la această construcţie, am stat de vorbă cu Luminiţa Verdeş, şeful Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”, cea care, într-un fel, a şi avut iniţiativa realizării ei.

Totul a plecat de la faptul că Str. Dâlmei este o arteră de circulaţie dreaptă, lineară, cu sens unic, iar în timpul după-amiezelor, conducătorii auto care treceau pe acolo cu viteze mari puneau în pericol siguranţa celor care traversau drumul spre Bazar. Prin urmare, şefa Pieţei agroalimentare a propus Comisiei de Sistematizare Rutieră să aprobe reducerea vitezei pe Str. Dâlmei până la maximum 30 km/h, precum şi realizarea unor „dispozitive de calmare a vitezei”, cum se numesc în termeni tehnici acele limitatoare, sau opritoare dispuse pe şosele, comisia dându-şi avizul pentru ambele iniţiative.

În acea perioadă, domnul primar Marcel Vela se afla la Bruxelles, unde a văzut un asemenea dispozitiv de calmare a vitezei, adică exact ceea ce voiam şi noi să facem în zona pieţei. Mai exact, trecerea de pietoni este înălţată cu 12 centimetri faţă de nivelul străzii, într-un anumit unghi, ceea ce implică automat pentru şoferi reducerea vitezei, iar pietonilor le dă un plus de siguranţă atunci când traversează. Domnul primar a făcut fotografii, i le-a dat şefului Serviciului Public de Întreţinere şi Reparaţii din cadrul Primăriei Caransebeş, Gheorghe Ştefan, care a şi realizat-o. Este prima trecere de pietoni de acest fel din municipiu şi am urmărit să vedem reacţiile cetăţenilor vizavi de ea. Într-adevăr, conducătorii auto reduc viteza, iar pietonii sunt mulţumiţi, adică exact ceea ce ne-am dorit!”, a spus Luminiţa Verdeş.

Noua trecere de pietoni – realizată din sumele provenite din autofinanţarea Serviciului „Piaţa Gugulanilor” – a fost dată în folosinţă în prima decadă a lunii septembrie, perioada de construire efectivă a ei fiind de două săptămâni. Deoarece şi-a dovedit eficienţa, după acelaşi model, pe viitor, administraţia caransebeşeană intenţionează să construiască treceri de pietoni similare în preajma unităţilor de învăţământ din municipiu.

În România, singurul oraş care mai are asemenea dispozitive de calmare a vitezei este Sibiul.

Mădălina DOMAN