„Caransebeşenii merită să circule gratuit cu autobuzul”


            Joi, 25 februarie, la Caransebeş a avut loc recepţia celor patru autobuze care vor asigura transportul în comun în municipiu. Pentru acest serviciu, administraţia a alocat de la bugetul local suma de peste 4 milioane de lei, în care mai intră şi costul a două microbuze.

La recepţie au participat primarul municipiului, Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu, city-managerul Nicolae Borcean, consilierul judeţean Mihai Minea, Ilia Vintilă, directorul SC Transal Urbis SRL Caransebeş, operatorul care va asigura transportul de călători în municipiu, Silvia Colacea, director executiv al BMC Truck&Bus SA, firma care a produs autobuzele, şi doi directori ai societăţii turceşti care a colaborat la echiparea acestora, precum și consilieri locali.

Autobuzele sunt produse în întregime în România, cu normă de poluare Euro 6 și au podajul adaptat pentru accesul persoanelor cu handicap. „Este un tip de autobuz care respectă toate normele şi standardele europene, omologat de Registrul Auto Român. El este echipat cu subansamble, piese și echipamente achiziţionate din străinătate, de la cei mai cunoscuţi producători din lume. Considerăm că am produs un autobuz de înaltă calitate, iar raportul calitate/preţ este unul foarte bun. Suntem fericiţi că locuitorii Caransebeşului vor avea posibilitatea să circule cu autobuzele noastre. Vom fi aproape de Caransebeş şi de locuitorii săi şi asigurăm Primăria şi operatorul de transport că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca toată lumea să fie mulţumită, iar transportul să fie unul modern şi civilizat”, a spus Silvia Colacea.

Totodată, directorul executiv al firmei BMC Truck&Bus SA a adăugat că marca autobuzelor este Euro Bus Diamond, înregistrată atât în România, cât şi la nivel european, capacitatea fiind de 109 locuri, cea mai mare pentru un autobuz cu o lungime de 12 metri.

Primarul Marcel Vela a declarat că administraţia locală îşi doreşte de doi ani implementarea în Caransebeş a serviciului de transport în comun. „Am avut şi resursele financiare, deoarece bugetul Primăriei a fost consistent ca urmare a încasării taxelor de tranzitare a municipiului. Spun asta deoarece această investiţie este strict din bugetul local. Au fost însă acele proceduri complicate vizavi de licitaţii, de afişări, de contestaţii, care ne-au întârziat. Urmează să sosească şi microbuzele, şi sper ca locuitorii municipiului Caransebeş să fie mulţumiţi de ceea ce se întâmplă, ei şi cei care vin în oraşul nostru să fie încântaţi de un transport modern, civilizat, un transport care va fi, într-un fel, organizat în mod aparte în România, pentru că administraţia vrea să propună Consiliului local o soluţie care va fi, cred, unică în ţara noastră, sau cel puţin foarte rar întâlnită, aceea ca transportul local din Caransebeş să fie gratuit pentru cetăţenii municipiului. Consider că merită Caransebeşul acest lucru, având în vedere că autobuzele sunt achiziţionate din bugetul la care au contribuit locuitorii municipiului, cheltuielile sunt făcute de o societate care are ca acţionar Consiliul local, aşa că dorim şi această experienţă. Sperăm să şi reuşim”, a spus Marcel Vela.

Deocamdată, se aşteaptă sosirea şi a microbuzelor, SC Transal Urbis SRL ocupându-se în prezent de angajarea personalului care va opera în cadrul acestui serviciu, precum şi de organizare, respectiv stabilirea traseelor, astfel că în această lună caransebeşenii vor putea beneficia de transportul în comun.

„Vreau să precizez că vor fi curse inclusiv către şi de la unităţile economice din municipiu, până la TMD sau Sebn.ro, ori până la Jupa, astfel încât cei care doresc să investească la Caransebeş să aibă şi certitudinea faptului că transportul angajaţilor va fi asigurat. Şi pe timpul nopţii vor fi curse spre toate zonele oraşului, în şi dinspre gară sau alte puncte importante din municipiu”, a adăugat Marcel Vela.

După terminarea recepţiei, toţi participanţii la eveniment au făcut un tur al orașului cu unul dintre cele patru autobuze, care, în partea frontală, sunt inscripţionate cu numele echipei care evoluează în Divizia A1, Volei Club Banatul Caransebeş.

Sonia BERGER