Caransebeşeanca Mirela Muşat, managerul filmului „Dragoste fără cuvinte”O figură binecunoscută, până nu demult, în mediul de afaceri caransebeşean, Mirela Muşat s-a mutat, de ceva vreme, la Bucureşti, unde s-a alăturat echipei care va realiza scurt-metrajul „Dragoste fără cuvinte”, ea fiind manager de proiect.
Astfel, zilele trecute, pe o caniculă extraordinară, în Timișoara s-a desfășurat în forță producția acestui film, făcut pentru Asociaţia Naţională a Surzilor din România. Scopul realizatorilor este acela de incluziune socio-culturală a persoanelor cu deficienţe de auz și de a prezenta auzitorilor aspecte prea puţin cunoscute cu care se confruntă această minoritate. Scurt-metrajul este inclus în programul manifestării „Săptămâna Comunităţii şi Culturii Surzilor”, el urmând să fie prezentat pe lângă alte activităţi organizate în cadrul apelului „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, ce va fi lansat în 22 septembrie în municipiul de pe malurile Begăi.
Pentru această comunitate, realizarea unui film este o premieră, mai ales că în roluri principale vor fi doi tineri surzi, Alexandra Radu şi Eduard Petru Iacovache, aceştia beneficiind de suportul actorilor profesionişti Paul Diaconescu şi Cristina Belciu.
Mirela Muşat, cunoscută în urmă cu ceva vreme în domeniul antreprenorial caransebeşean, a coordonat, la Timişoara, echipa de filmare pentru acest film de scurt-metraj regizat de Octavian Iacob, un tânăr care promite în lumea cinematografiei, povestea fiind scrisă de Ana Lambru.
„Sperăm ca povestea noastră de dragoste să ajungă la inimile tuturor printr-un limbaj interior comun, deși în film se foloseşte limbajul semnelor, mimico-gestual. Menirea filmului nostru este de a transmite un mesaj când nu e nevoie de prea multe cuvinte, chiar şi tăcerea spunând aproape totul, iar pentru a fi fericit, dragostea în doi poate da sens vieţii şi învinge orice barieră. Am avut o mare bucurie când am aflat că acest proiect se realizează în Banat, parte a sufletului meu, având privilegiul să coordonez cu mari emoţii desfăşurarea de forţe privind filmările, fiindcă efectiv mă simţeam ACASĂ”, ne-a spus Mirela Muşat.
La filmări a fost prezentă şi o tânără din Caraş-Severin, Smaranda Maria Lupşa, interpret în limbaj mimico-gestual la Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Reşiţa, ea făcând „legătura” între persoanele cu deficienţe de auz şi echipa de producţie. De asemenea, de la ANSR s-au mai implicat în realizarea acestui film Bogdan Anicescu, Laura Coloja şi Cristina Bara.
Legat de filmul „O Secundă”, un alt proiect în care aceasta este implicată alături de regizorul Octavian Iacob, am aflat că filmul, care le va avea în distribuţie pe Maia Morgenstern şi Monica Davidescu, nu a fost abandonat, realizatorii făcând în continuare eforturi pentru reluarea filmărilor, în momentul de faţă aflându-se într-o pauză de reorganizare, având în vedere faptul că e vorba despre o producţie foarte mare.
Să mai spunem că avanpremiera scurt-metrajului „Dragoste fără cuvinte” va avea loc la Timişoara, în 22 septembrie.
Sonia BERGER