Caransebeş – Tărâmul poeziei


Iubitorii poeziei de calitate şi-au dat întâlnire în urbea de pe Timiş şi Sebeş în cadrul unui nou eveniment aparte, ce a inclus o sesiune lirică susţinută în limbile română, engleză şi germană, muzică de pian, precum şi dezbateri specifice.

Astfel, luni, 21 martie, Colegiul Naţional „C.D. Loga” a organizat, cu implicarea Şcolii de Muzică şi Arte Plastice, a Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” şi a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, o acţiune cultural-artistică menită să marcheze Ziua Mondială a Poeziei. Evenimentul s-a desfăşurat la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, sub genericul de „Pe tărâmul poeziei”. Cu acest prilej, elevii caransebeşeni au recitat poezii şi au prezentat antologii din literatura românească. Nu a lipsit nici muzica de calitate, tinerii interpretând la pian compoziţii clasice. Totodată, elevii au avut ocazia să se întâlnească cu poeţii Ioan Cojocariu şi Ioan Jurj.

„Doresc să salut iniţiativa organizării acestui eveniment şi să-i felicit pe participanţi! Atât Casa de Cultură «George Suru», cât şi Biblioteca Municipală «Mihail Halici» susţin popularizarea actului cultural şi atragerea tinerilor în această direcţie. Vă acordăm tot sprijinul, căci poezia are un rol deosebit de important pentru îngrijirea noastră intelectuală”, a spus directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici”, Mircea Moscovici.

Acţiunea s-a derulat sub coordonarea profesoarelor Sorina Jurj şi Helga Bireescu.

„Se spune că poezia este sufletul nostru, prin urmare este viața noastră, iar astăzi sărbătorim cuvântul care realizează comunicarea cu zeii, miracolul ce delectează spiritul și intelectul încă din cele mai vechi timpuri – poezia. Alături de rostirea cuvântului –metaforă a sufletului, acordurile muzicii au creat atmosfera perfectă. Distinșii oaspeți au încântat prin creațiile proprii, dar și prin trecerile discrete prin texte poetice de o profunzime specială, ce au atras tinerii elevi. Așadar, manifestarea și-a atins obiectivele – descoperirea artei poetice, precum şi legătura cu artistul creator”, a adăugat prof. Sorina Jurj.

De menţionat şi faptul că manifestarea intitulată „Pe tărâmul poeziei” s-a desfăşurat sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local din municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

Ziua Internațională a Poeziei este marcată anual pe data de 21 martie, fiind instituită de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

De asemenea, Ziua Internațională a Poeziei urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, dar şi editarea și promovarea poeziei, ca artă deschisă tuturor oamenilor.

Vasi POPESCU