Campania PSD împotriva violenţei domesticeLa fiecare 12 minute, o persoană este victimă a violenței domestice, iar 66% dintre actele de violență sunt îndreptate împotriva femeilor, fiind din păcate un fenomen foarte răspândit în toate societățile. În Europa, între 12% și 15% dintre femei sunt zilnic victime ale violenţei domestice. În România, violența împotriva femeilor reprezintă o problemă serioasă. Datele statistice arată că în primele 6 luni ale anului 2022, 18.507 femei au fost victimele unor acte de violență, dintre care 18 cazuri de omor, 13 tentative de omor și 12.801 acte de vatămare corporală.
Din păcate, numărul cazurilor de violență domestică a crescut în 2023, ajungând la 80.000 de cazuri în primele 9 luni ale anului, dintre care 30.716 victime sunt femei.
Din aceste motive, Partidul Social Democrat a demarat Campania STOP violenței împotriva femeilor, prin care persoanele abuzate și traumatizate pot cere sprijin, îndrumare și consiliere, sunând la Telverde 0800.500.333.
Astăzi, există legislație și modalități de combatere, iar accesul la justiție este asigurat și gratuit pentru victime. În plus, Statul oferă sprijin psihologic, cazare, masă, asistență în găsirea unui loc de muncă. Femeile trebuie să facă un prim pas esențial și curajos, acela de a cere ajutorul, deoarece de cele mai multe ori acestea se complac în situații în care drepturile fundamentale, precum dreptul la viață, dreptul la integritate fizică și psihică le sunt încălcate, de frica amenințării cu moartea, sau că nu își mai văd copiii, de opinia societății sau pur și simplu fiindcă simt că nu există nici o cale de scăpare și că nu sunt sprijinite de instituțiile Statului.
Violența domestică împotriva femeilor este un fenomen ce trebuie combătut, iar acest lucru este cu putință doar dacă victimele sunt încurajate să ceară ajutor și dacă apoi sunt sprijinite corespunzător, dar și dacă persoanele care cunosc cazuri de violență domestică raportează agresorii și nu rămân indiferenți. Numărul care poate salva vieți și care trebuie apelat atunci când ești victimă sau cunoști un caz este: 0800.500.333. Nu ezitați să apelați acest număr pentru a opri violenţa împotriva femeilor!
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin