Ca să nu-și piardă medicii, Spitalul din Caransebeş plăteşte oricum gărzile aşa cum scrie la carte


Medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi fost director al Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, a declarat recent pentru „Adevărul” că această unitate medicală a fost de acord să plătească gărzile suplimentare ale doctorilor din spital la nivelul anului 2016, nu la cel din 2009, aşa cum prevedea o Ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. Decizia a fost luată pentru ca spitalul să nu rămână fără linii de gardă, chiar dacă, în urma discuţiilor purtate între sindicaliştii din Sănătate şi reprezentanţii ministerului de resort, s-a ajuns recent la o soluţie de compromis, în sensul că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta, cele aproximativ 100 de milioane de lei necesare acoperirii acestei majorări urmând să provină din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, mecanismele găsite neafectând în niciun fel prognozele de deficit bugetar.

„Suntem indignaţi de ceea ce au făcut autorităţile. Au scos obligativitatea de a face gărzi pentru că un medic român lucra 300 de ore pe lună, nu 150, aşa cum prevede Codul Muncii. Pentru prima dată, spun prin lege că gărzile suplimentare se efectuează în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Ne-am zbătut pentru ca nivelul plăţii pe oră pentru aceste gărzi să fie adaptat salarizării din 2016, deoarece Anexa  Ordonanţei prevedea că suntem la nivelul anului 2009”, spunea doctorul Gheorghe Borcean, şeful Colegiului Medicilor din România. Potrivit acestuia, conducerea Spitalului Municipal Caransebeş a fost de acord să le ofere din start medicilor din această unitate sume aferente anului 2016 pentru gărzile suplimentare, de teama ca aceştia să nu refuze să semneze contractele individuale de muncă, încheiate strict între prestatorul de servicii, în cazul de faţă medicul, şi unitatea sanitară.

„Deci, dacă se vrea, se poate. E nefiresc să muncim în 2016 pe leafa din 2009”, a precizat doctorul, adăugând că în România sunt peste 11.000 de medici care fac gărzi.

Sonia BERGER