Bucurie duhovnicească pentru credincioşii din Parohia Jupa


 În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Jupa, Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, în cadrul căreia a instalat ca preot paroh pe părintele Traian Alexandru Florei. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

În data de 9 februarie, când a avut loc evenimentul, Preasfinţitul Lucian şi-a manifestat bucuria faţă de credincioşii din Parohia Jupa, care l-au primit cu bucurie pe noul preot paroh. „În prima Duminică din perioada triodului am săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Jupa, o parohie aflată în imediata apropiere a municipiului Caransebeş, o parohie fruntaşă şi cu o vechime deosebită, pentru că nu departe de Jupa se află şi Castrul roman Tibiscum. Ne-am bucurat de prezenţa autorităţilor locale, de prezenţa multor credincioşi şi, bineînţeles, ne-am bucurat că astăzi oamenii l-au primit cu inimile deschise pe noul preot, cel care va continua activitatea părintelui Ştefan, pentru care astăzi ne-am rugat, l-am pomenit ca Dumnezeu să-l odihnească în Împărăţia Sa şi totodată ne-am rugat bunului Dumnezeu ca să-l întărească pe părintele paroh Alexandru Traian să continuie frumoasa activitate misionar-pastorală şi să renoveze această sfântă biserică, o biserică împodobită cu o pictură foarte frumoasă şi, bineînţeles, să renoveze casa parohială. Împreună cu membrii Consiliului parohial, am discutat despre toate aceste priorităţi şi credem că în timpul cel mai scurt părintele paroh se va muta în parohie şi biserica va fi împodobită şi primenită”.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în anul 1850, în stil baroc, din piatră şi cărămidă, acoperişul fiind acoperit cu tablă. A mai existat o biserică din lemn, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, înălţată în 1725, care a fost arsă în timpului Războiului austro-turc din 1791. Biserica actuală a fost pictată în anul 1870 de pictorul vienez J. Eckel, în ulei pe zid, pictură de factură barocă. Pictura a fost restaurată în 1986, de către Gheorghe Zaharia şi Virginia Videa.

Diac. Pavel CANEA