„Botez administrativ” la Caransebeş


În şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, consilierii locali caransebeşeni au dat undă verde proiectului de hotărâre privind acordarea sau schimbarea unor denumiri de străzi şi intersecţii în municipiu.

Astfel, „Intersecţia Eroilor”, situată la întretăierea Str. Mihai Viteazul – Calea Orşovei – Str. Libertăţii, se va numi de acum înainte „Piaţa Eroilor”.

Intersecţia Drumul Crucii”, aflată la întretăierea străzilor Ardealului – Cetăţii – Episcop Nicolae Popeea – C.D. Loga, va purta numele de „Piaţa Cetăţii”, în relaţie cu Cetatea Caransebeş, reşedinţa Banului de Severin, refortificată în cetate bastionară de tip Vauban.

Intersecţia Maria Magdalena”, de la confluenţa străzilor Tribunalului – Nicolae Corneanu – Nicolae Bălcescu, se va numi „Piaţa Timpului”, fiind o piaţă urbană în sens geometric, poligonal, care face trimitere la întretăierea fostelor drumuri comerciale care se intersectau în Caransebeş, aşezarea fortificată fiind o importantă localitate de tranzit între Orient, Transilvania şi vestul Europei.

Perimetrul urban de la intersecţia E70, spre Timişoara, DN58, spre Reşiţa, şi Str. Semenicului, va purta numele „Piaţa Reşiţei”.

Spaţiul urban situat la intersecţia străzilor Orşovei – Târgului – Calea Severinului se va numi „Piaţa Orşovei”.

În cazul Străzii Salcâmilor, se va reveni la vechile denumiri cunoscute înainte de 2015, prin schimbarea denumirii tronsonului de la intersecţia Str. Pipirigul Mare cu Aleea Aviatorilor, până la Centura de ocolire a municipiului, în Str. Pipirigul Mare, şi a tronsonului de la Centura ocolitoare spre Dealul Viile Vechi, în Str. Viile Vechi. Hotărârea se bazează pe faptul că modificarea de acum doi ani nu a ţinut cont de valoarea de memorie şi de identitate istorico-geografică a numelui de loc dispărut prin intervenţie administrativă în 2015, secţionarea Str. Pipirigul Mare fiind nejustificată.

Aceste modificări nu afectează locuitorii din zonele respective, deoarece nu implică modificarea adreselor administrative, nefiind altceva decât o măsură de întărire a identităţii locale şi memoriei acestor locuri.

Mădălina DOMAN