Bac 2012 Ce ne facem?!


În judeţul Caraş-Severin, rata promovabilităţii la sesiunea de Bacalaureat recent încheiată este de 30,25 la sută, adică cu aproape 4  procente mai bună decât cea înregistrată anul trecut (26,28), însă este mult sub rezultatele înregistrate la nivel naţional, respectiv 43,04 la sută. Să mai spunem şi că în Caraş-Severin niciun candidat nu a obţinut media 10

La Reşiţa, cele mai bune rezultate le-au obţinut elevii de la Liceul Baptist – 83 la sută, urmaţi de cei de la Liceul de Artă – 82 la sută, Liceul ,,Taian Lalescu” – 80 la sută, Liceul ,,Diaconovici-Tietz” – 71 la sută, Liceul ,,Mircea Eliade” – 54 la sută. La Caransebeş, cea mai mare rată de promovabilitate au obţinut-o absolvenţii Liceului Teoretic „Traian Doda”, unde 72,5 la sută dintre candidaţi au obţinut medii de trecere. Pe locul II se află Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, cu o rată de promovabilitate de 56,59 la sută,  urmat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, unde 50 la sută dintre candidaţii examenului de maturitate au obţinut diploma. Mult mai proastă este situaţia înregistrată la cele trei Grupuri şcolare din municipiu. Astfel, la Grupul Şcolar Forestier rata de promovabilitate este de 1,44 la sută, la Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini numai 0,83 la sută dintre candidaţi au trecut Bac-ul, iar la Grupul Şcolar Transporturi Auto niciunul dintre absolvenţi nu a reuşit să obţină media minimă de trecere.

În şase unităţi de învăţământ din judeţ, respectiv la Liceul Teoretic Prigor, Colegiul Cărăşean, Grupul Şcolar Bocşa, Liceul Agricol Teregova, Liceul Bilingv Caraşova şi la Grupul Transporturi Auto Caransebeş, promovabilitatea a fost zero, iar în alte cinci centre de examinare ea a fost de sub 5 la sută.

Aceste rezultate nu fac decât să confirme încă o dată, dacă mai era cazul, necesitatea organizării diferenţiate a examenului de Bacalaureat.

 

În cursul zilei de luni, 9 iulie, au fost depuse 579 de contestaţii, faţă de 906, anul trecut. După soluţionarea acestora, rezultatele finale ale Bacalaureatului 2012 vor fi cunoscute vineri, 13 iulie. Cei care nu vor reuşi să obţină nici după aceea medie de trecere, mai au o şansă în sesiunea din toamnă.

Tiana MESNER

Sonia BERGER