Aventură în Munţii Banatului


Recent, o nouă serie de copii a părăsit tabăra de la poalele Muntelui Mic, care a găzduit ,,Săptămâna de aventură” organizată de Clubul Montan Caransebeş. Pe toată perioada acţiunii, tinerii – veniţi din municipiu, dar şi de la Reşiţa, Craiova şi Bucureşti – au avut parte de aplicaţii în ,,Parcul de aventură”, drumeţii montane, jocuri în aer liber şi de cabană, iniţiere în alpinism, exerciţii de supravieţuire în natură, tiroliană, rapel, căţărare pe stâncă şi pe panou, dar şi de multe alte activităţi. Exerciţiile – ne-a asigurat Coco Galescu – au fost făcute în condiţii de maximă siguranţă. (S. Berger)

 O nouă serie de copii a părăsit zilele trecute tabăra de la poalele Muntelui Mic, care poartă denumirea de „Săptămâna de aventură”, organizată de Clubul Montan Caransebeş. Iniţiativa organizării acestui grup a aparţinut, de data aceasta, Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 7 din Reşiţa, instituţie care are o bună colaborare cu asociaţia caransebeşeană. Alături de copiii din această instituţie de învăţământ, au fost colegi şi prieteni ai acestora de la Şcolile Generale Nr. 2, 6, 12 şi de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Reşiţa, dar şi din Caransebeş, Craiova sau Bucureşti.

Programul de tabără este variat şi urmăreşte dezvoltarea aptitudinilor sportive, a capacităţii de orientare în natură şi a spiritului de aventură. Programul a inclus aplicaţii în „Parcul de aventură”, drumeţii montane, jocuri în aer liber şi jocuri de cabană, iniţiere în alpinism, exerciţii de supravieţuire în natură, tiroliană, rapel, căţărare pe stâncă şi pe panou, şi multe altele. Spiritul de aventură este combinat cu elemente de cultură generală, dar se bazează şi pe o fină pregătire psihologică a participanţilor la activităţi. Dificultatea exerciţiilor creşte gradual, pe măsură ce încrederea în forţele proprii este tot mai mare. Copiii au luat contact cu elemente de alpinism în „Parcul de aventură” creat în apropierea taberei. Acolo au urcat pe panoul de căţărare, pe „Pânza de păianjen” sau pe „Scara uriaşului”, ajungând ca, spre sfârşitul perioadei, să parcurgă un circuit cu un grad de dificultate mai ridicat, numit „Proba de foc” sau să se caţere pe stânci şi să coboare în rapel, să traverseze o vale pe o tiroliană amplasată la o înălţime considerabilă.

Pe toată perioada taberei, copiii au făcut cunoştinţă cu materialele şi echipamentul folosit în alpinism, au fost ajutaţi să folosească o parte din aceste materiale şi au înţeles importanţa utilizării lor, exerciţiile fiind făcute în condiţii de maximă siguranţă.

Copiii s-au întors de acolo împliniţi din mai multe puncte de vedere. Au avut şansa de a-l cunoaşte pe alpinistul Cornel Galescu, unul dintre organizatorii taberei, nelipsit din rândul lor pe toată perioada acesteia, de la care au învăţat că fiecare este învingător în felul său. S-au bucurat de explicaţiile oferite pe parcursul traseelor turistice străbătute prin Munţii Banatului, şi au profitat de fiecare moment pentru a-l provoca la povestiri din expediţii. Astfel, fie că era în drumeţie, fie că era în sala de proiecţie, Coco a fost pus în situaţia de a povesti despre performanţele obţinute şi despre planurile de viitor, dar şi de a-i transpune pe cei care îl ascultau în diferite colţuri ale lumii pe care el le-a cunoscut şi pe ale căror înălţimi a urcat.

Este de apreciat buna organizare a taberei, fiecare zi începând cu înviorarea şi încheindu-se cu „Sinteza zilei”, în care se fixează locurile străbătute, tipurile de activităţi realizate. „Săptămâna de aventură” s-a încheiat cu o festivitate de premiere a tuturor participanţilor, în cadrul căreia aceştia au avut ocazia de a exprima opinii, impresii, au primit diplome de participare şi au făcut, împreună cu instructorii, o analiză a perioadei petrecute în tabără.

Copiii s-au întors acasă mai optimişti, mai sănătoşi, mai bogaţi intelectual şi mai încrezători în forţele proprii. Părinţii, unii dintre ei prezenţi la final de tabără alături de copii, şi-au exprimat aprecierea pentru programul care s-a încheiat, iar cadrele didactice care au însoţit grupul, Cristina Ardeleanu – de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 Reşiţa, şi Gabriela Gyuretta – de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 6 Reşiţa, precum şi organizatorii taberei au făcut planul pentru o colaborare mai strânsă pe viitor, bazându-se pe solicitările părinţilor în acest sens. Un fapt inedit şi de o mare importanţă este ideea de a lega tabăra cu elemente de cultură, sugerată de directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, Liubiţa Raichici, care a fost prezentă în tabără în calitate de părinte.

Sonia BERGER