Armeniş – Raiul zimbrilor din CarpaţiDoi pui de zimbru au fost zăriţi recent de rangerii Proiectului LIFE Bison în turele de monitorizare din Munţii Ţarcu. În zona cunoscută sub numele de Măgura Zimbrilor, în vecinătatea comunei Armeniș, sunt acum peste 57 de zimbri liberi, dintre care cel puţin 12 s-au născut în sălbăticie.
Rewilding Europe, împreună cu WWF-România, partenerii și comunitățile locale salută revenirea zimbrilor, care contribuie la creșterea biodiversității.
Puii fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie în România de mai bine de 200 de ani, respectiv 24 de indivizi. Cu siguranță sunt și alți nou-născuți în celelalte grupuri, dar fiindcă aceștia au la dispoziție situl Natura 2000 Munții Țarcu, care se întinde pe mii de hectare, sunt greu de găsit.
„Anul trecut, s-au născut cel puțin opt viței. Este cel mai mare număr văzut în Măgura Zimbrilor și sperăm că anul acesta vor fi și mai mulți care supraviețuiesc pentru a deveni adulți puternici”, a spus Daniel Hurduzeu, ranger la Măgura Zimbrilor.
Puii se nasc de obicei vara și au suficient timp pentru a se acomoda cu mediul, pentru a fi destul de puternici astfel încât să treacă cu bine iarna, dar există excepții în care femelele dau naștere și iarna. Sarcina este de aproximativ nouă luni. La naștere, ei cântăresc între 24-27 kg și se bucură de protecția și experiența uriașilor, care pot ajunge până la 920 kg și măsura doi metri lungime.
Grupurile constau din femele adulte, pui și tineri cu vârste cuprinse între 2 şi 3 ani. Masculii adulți părăsesc grupul și revin doar în perioada de împerechere și iarna.
„Nașterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de resălbăticire, care ne spune că zimbrii s-au adaptat și prosperă în Carpații Meridionali, un mare succes pentru conservarea acestei specii vulnerabile și pentru biodiversitatea zonei”, a declarat şi Marina Drugă, manager de proiect LIFE-Bison, WWF-România.
Următorul transport de zimbri este plănuit pentru finalul lunii iulie, cu exemplare din rezervații din Germania.
Bogdan NAUM