Amenajarea ruinelor din centrul Caransebeşului, la finalLuni, 11 decembrie, a avut loc recepția finală a lucrărilor din cadrul proiectului „Reinterpretare funcțională prin amenajarea și conservarea ruinelor – Biserica Medievală de sec. XIII-XIV – Municipiul Caransebeș”, finanțat prin REGIO – Programul Operațional Regional 2014-2020. La eveniment au participat reprezentanți ai Direcției de Cultură Caraș-Severin, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Primăriei Caransebeș și ai firmei care s-a ocupat de lucrări.
Conform managerului de proiect, Gabriela Bănăduc, lucrările pun în valoare situl cu ruinele Bisericii Medievale de sec. XIII-XIV, după restaurarea amplasamentului obiectivului de patrimoniu în suprafață de 448 mp și refacerea aspectului original al ruinelor zidurilor, prin îndepărtarea lucrărilor neconforme anterioare pe întreg perimetrul.
„Ruinele vechii mânăstiri franciscane au fost scoase la lumină întâmplător, în 1988, cu prilejul unor lucrări de urbanism efectuate în zona centrală. După mai bine de 30 de ani am reușit să amenajăm, cu ajutorul fondurilor europene, această zonă centrală a municipiului. Ne-am dorit un proiect nu foarte invaziv și care să schimbe în sens pozitiv imaginea zonei centrale a Caransebeșului și cred că am reușit, pentru că acum, la final, zona are un aspect mult mai îngrijit, demn de centrul istoric al municipiului nostru. Cu sprijinul celor de la Centrul Turistic, acest obiectiv va fi inclus și în circuitul turistic”, a spus primarul Felix Borcean.
Proiectul a avut o valoare totală de 4,5 milioane de lei, din care 4,1 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, fiind derulat în perioada mai 2019-decembrie 2023.
Bianca METEŞ