„A înflorit pustia – 20 de ani de slujire în Casa Teiuşului”


Timp de două zile, sub genericul „A înflorit pustia – 20 de ani de slujire în Casa Teiuşului”, la Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Teiuș a fost mare sărbătoare, cu prilejul marcării celor 20 de ani de slujire la acest așezământ monahal. Pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, mânăstirea şi-a serbat pentru prima dată hramul în 15 august 1999, după ce în toamna anului 1998, într-o şedinţă a Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, s-a decis construirea unui aşezământ monahal în oraşul de reşedinţă al Episcopiei Banatului Montan, fiind numit egumen ieromonahul Justinian Tibil.

Sâmbătă, 21 septembrie, PS Daniil Stoenescu, fost Episcop al Vârşeţului şi ucenic al lui Arsenie Boca, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat Vecernia în biserica aşezământului monahal, moment la care au participat numeroşi credincioşi, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice, printre care s-au numărat primarul Felix Borcean şi consilieri locali, apoi, în Altarul de vară, a avut loc un concert de muzică laică şi bisericească susţinut de artişti de la Opera Română din Timişoara. Manifestarea s-a încheiat cu decernarea unor diplome şi cu o agapă frăţească.

Duminică, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, și PS Daniil Stoenescu, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, la care au participat numeroşi credincioşi, au fost decernate diplome celor care s-au implicat în lucrările ce au fost efectuate la ansamblul monahal.

În cele două zile, au fost răsplătiţi cu Diplome de Excelenţă şi Diplome de Ctitorie o serie de personalităţi publice, dar şi cetăţeni care s-au implicat în activitatea administrativă a mânăstirii, printre aceştia numărându-se ÎPS Laurenţiu Streza, parlamentarii Marcel Vela şi Ion Mocioalcă, Sorin Frunzăverde, Felix Borcean, Sorin Grindeanu, care şi le-au ridicat personal sau prin reprezentanţi, Mariana Benea, Maria Beg, Vasile Albulescu, sau familiie Avram, Soare, Gugu şi Zăt.

De asemenea, în semn de prețuire și recunoștință pentru implicarea în ridicarea și amenajarea ansamblului monahal de la Teiuș, ÎPS Laurențiu i-a conferit părintelui arhimandrit Justinian Tibil, starețul mânăstirii, Ordinul „Crucea Șaguniană” pentru clerici, iar PS Lucian i-a oferit părintelui stareț Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

Sonia BERGER