Zece radare ,,nedetectabile” pentru Caraş-Severin


Un număr de zece maşini inscripţionate „Poliţia”, dotate cu radare performante, au ajuns şi în judeţul nostru. Noile aparate beneficiază de suport memorie stocare date hard disk amovibil cu o capacitate de 80 Gb, care asigură aproximativ 30 de ore de înregistrare continuă. De asemenea, ele au două funcţii: de supraveghere trafic rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, măsurând viteza de deplasare a maşinilor prin separarea sensurilor de mers. Noile aparate funcţionează în sistem „Stand By” şi înregistrează audio-video fară a emite unda radar către autovehiculele vizate. Ele pornesc automat înregistrarea audio-video atunci când detectează un autovehicul care circulă cu o viteză mai mare decât limita maximă setată de către operator. Înregistrează automat audio-video imaginile captate în intervalul de 30 de secunde înainte de pornirea efectivă a înregistrării de către operator, şi 60 de secunde după ce operatorul a oprit înregistrarea, şi permit  înregistrarea   imaginilor  simultan   cu   funcţia   de   redare   a înregistrărilor efectuate anterior, iar antena radar şi camera video constituie corp comun cu ajutorul unui dispozitiv special.

De precizat că sistemul poate fi detectat de către detectoarele de radar, însă modul de funcţionare a sistemului nu oferă practic conducătorului de autovehicul timpul necesar pentru reducerea, instantaneu, a vitezei de deplasare (recepţionarea semnalului detectorului şi timpul de reacţie a şoferului depăşesc timpul cât sistemul radar înregistrează şi marchează viteza excesivă).

Poliţiştii rutieri speră că, prin achiziţionarea acestor aparate, îi vor determina pe şoferi să nu mai circule cu viteze excesive, evitându-se astfel producerea de accidente.

Carmen SENCO