Miracolele naturii: A înflorit apa din lacul de la Poiana Mărului!


Turiştii care au fost zilele trecute la Poiana Mărului au fost martorii unui fenomen inedit, mai exact ei au putut să vadă că o parte din apa Lacului de acumulare, care în mod obişnuit este limpede şi verde, a căpătat o culoare roşiatică. Fenomenul este cunoscut sub numele de „Înflorirea apei”.
Specialiștii de la Serviciul Gestiune, Monitoring și Protecția Resurselor de Apă (GMPRA) din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat din Timişoara explică „Înflorirea apei” ca pe un fenomen natural, care se datorează unei densități mari a speciei de cianoficee „Planktothrix rubescens”, niște alge microscopice, înrudite cu bacteriile și răspândite în ape dulci, în bălți și în locuri umede. Ea apare ca urmare a intensității luminii și a concentrațiilor ridicate de nutrienți, împreună cu temperaturile ridicate, ce favorizează dezvoltarea acestei specii. Se manifestă ca o peliculă roșie, care se poate deplasa și poate lua forme diferite.
În urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul ABA Banat de la Reșița, s-a constatat că fenomenul nu afectează fauna piscicolă a lacului.
„Dacă ajungeți în zonă, nu ratați fenomenul, este unul deosebit! Nu știm cât timp va rămâne, dar specialiștii de la Serviciul Gestiune, Monitoring și Protecția Resurselor de Apă (GMPRA) ne-au spus că «Înflorirea apei» va reapărea ori de câte ori sunt îndeplinite condițiile de dezvoltare a speciei de cianoficee Planktothrix rubescens”, scrie pe pagina de Facebook a ABA Banat.
Bianca METES