Suspiciuni risipite în minutul 92


FCM Reşiţa – Vulturii Lugoj 3-2 (1-1)
Campionatul Ligii a III-a se apropie de sfârşit, lupta pentru evitarea retrogradării e poate mai acerbă ca niciodată şi poate tocmai de aceea înaintea meciului de vineri, 24 mai, din etapa a XXV-a, penultima, dintre FCM Reşiţa şi Vulturii Lugoj, au circulat tot felul de zvonuri cu privire la un „aranjament” între cele două echipe, o „înţelegere” care ar fi ajutat formaţia timişeană şi ar fi îngropat definitiv Caransebeşul, dacă gugulanii n-ar fi reuşit o victorie în deplasare, la Pandurii Târgu Jiu.
Întreg meciul a avut o desfăşurare ciudată, dacă se poate spune aşa, şi asta fiindcă, în pofida aşteptărilor, reşiţenii au deschis scorul foarte repede, în minutul 4, la o fază în care Fedor a tras puternic de la 25 de metri, mingea a fost deviată cu capul de un fundaş al oaspeţilor, portarul lugojean Rusu a ezitat, a scăpat mingea în faţă, iar Costescu, pe fază, a împins-o în poartă cu latul, de la 3 metri. Parcă descumpănite de uşurinţa şi rapiditatea cu care au marcat, gazdele au făcut pasul înapoi, dându-le posibilitatea lugojenilor să facă legea în teren. Oaspeţii au ieşit la joc, au avut o posesie net superioară şi au făcut un presing agresiv, masându-i pe reşiţeni, minute bune, în jumătatea proprie.
Pe acest fond, era o chestiune de timp cât va mai rezista reduta gazdelor, iar ea a cedat în minutul 32, după un corner bătut de Buliga, de pe partea dreaptă, mingea, respinsă cu capul dintr-un buchet de jucători, a ajuns la Steop, care, de la 8 metri, a trimis-o, puternic, în poartă.
Jocul a continuat pe aceleaşi coordonate, „Vulturii” dominând cvasitotal jocul, singura fază care a mai spart monotonia meciului fiind „galbenul” văzut de Staicu, în minutul 42, pentru simulare, după o cădere în careul lugojean.
Nici debutul reprizei secunde nu a adus vreo schimbare, oaspeţii jucând cu dezinvoltura pe care ţi-o dă evoluţia pe teren propriu. În urma unei astfel de faze prelungite de atac, în minutul 53, Stoica a expediat un şut bun de la 14 metri, scos de sub bară în ultimul moment de portarul reşiţean Haidău. În urma executării loviturii de colţ, „centralul” partidei, Marian Bordean, a văzut un henţ în careu la Pitaru şi a dictat penalty. Degeaba i-au arătat reşiţenii arbitrului nasul spart al lui Pitaru, după duelul cu Mânecan, aşa cum zadarnice au fost toate protestele gazdelor. Marian Bordean a rămas ferm pe poziţie, penalty-ul fiind transformat de Stoica, acesta trăgând jos, în drepta lui Haidău, care plecase în stânga.
S-a putea ca acesta să fi fost declicul de care aveau nevoie reşiţenii, e greu de spus, cert este că din acel moment băieţii antrenaţi de Sandu Roco au început să joace aşa cum probabil ar fi trebuit s-o facă de la început. La adăpostul scorului, a fost rândul oaspeţilor să treacă în defensivă, una aglomerată, la linia careului de 16 metri, şi chiar dacă gazdele au apăsat pe acceleraţie, un gol în poarta lugojeană părea imposibil de înscris. Şutul din minutul 60, al lui Staicu, prins de Rusu, precum şi determinarea şi încurajările din teren ale lui Haidău, Dutciuc şi Fedor au dat încredere reşiţenilor. A urmat, în minutul 78, un şut din marginea careului, expediat de Varea, prins însă de Rusu.
Presiunea gazdelor s-a concretizat, în cele din urmă, în minutul 82, când reşiţenii au beneficiat de o lovitură liberă de pe partea dreaptă, de undeva de la 30 de metri, mingea centrată de Costescu fiind deviată până la Staicu, care, de la 12 metri, a reluat-o, fără preluare, în plasa porţii apărate de Rusu.
Reşiţenii s-au dezlănţuit şi, dacă nu au înscris imediat din nou, a fost meritul portarului Rusu, care a intervenit curajos de câteva ori, apărând sau îndepărtând pericolul din propriul careu. Reduta lugojeană a cedat însă în cel de al doilea minut de prelungire, când Dutciuc a obţinut un corner pe dreapta, Fedor a executat lovitura de colţ, mingea, deviată, a ajuns la Costescu, care a reuşit să-l învingă pe Rusu, să aducă cele 3 puncte în curtea Reşiţei, şi, cel mai important, să risipească suspiciunile care, până în minutul 60, au planat, poate, asupra acestei partide.
FCM Reşiţa: Haidău, Pitaru, Varea (min. 79, B. Văcărescu), Radu, Costescu, Staicu, Breşneni, Filip (88, Voin), Dutciuc, Vajou (34, Marcu), Fedor; rezerve: Jorz, Uţiu, Beloescu. Antrenor: Sandu Roco.
Vulturii Lugoj: Rusu, Vlădia, Opriş, Patrona, Buliga, Ploscariu, Dobra (79, Vânătu), Stoica (89, Ardelean), Precupanu, Steop, Mânecan; rezerve: Dragostin, Vlaic, Micşa. Antrenori: Remus Steop, Claudiu Jivulescu.
A arbitrat la centru Marian Bordean (Sibiu), asistat la cele două linii de concitadinul său Gabriel Cirlea şi Ioan Duma (Mediaş).
Observatori: Adrian Radu (Deva) şi Gavril Biro (Arad).
Rezultatele etapei a XXV-a, de vineri, 24 mai: F.C.M. Reşiţa – C.S.M. Lugoj 3-2; Pandurii II – F.C. Caransebeş 4-0; Giarmata – Muncitorul Reşiţa 6-2; Minerul Mătăsari – Făget 2-1; Minerul Motru – Rovinari 3-2; Echipele C.S. Vladimirescu şi Apă Craiova au stat.
Clasamentul: 1. Minerul Motru (44 p); 2. Jiul Rovinari (36 p); 3. Giarmata (35 p); 4. F.C.M. Reşiţa (32 p); 5. Mătăsari (31 p); 6. Pandurii II (28 p); 7. Muncitorul (28 p); 8. Flacăra Făget (23 p); 9. C.S.M. Lugoj (21 p); 10. Apă Craiova (21 p); 11. Caransebeş (21 p); 12. Vladimirescu (10 p).
Etapa a XXVI-a, joi, 30 mai: F.C. Caransebeş – Minerul Motru; C.S. Vladimirescu – Pandurii II; C.S.M. Lugoj – Millenim Giarmata; Flacăra Făget – F.C.M. Reşiţa; Jiul Rovinari – Apă Craiova; Echipele Minerul Mătăsari şi Muncitorul Reşiţa vor sta.
Pagini realizate de Sorin ROGOZ