Caransebeşeni cercetaţi în Austria pentru furturi grave, într-o organizaţie criminală


Odată cu integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, şi acţiunile poliţiştilor români s-au diversificat şi au luat amploare, astfel încât aceştia colaborează cu autorităţi ale altor state, în vederea rezolvării cazurilor în care reţelele de infractori operează pe teritoriul mai multor ţări.
Astfel, colaborarea excelentă dintre Poliţia Română şi Poliţia Austriacă a dus, la sfârşitul săptămânii trecute, la prinderea unei grupări de infractori din Caraş-Severin, fura produse din Austria, pentru a le comercializa, mai apoi, în ţară.
Prezenţi, recent, în judeţul nostru, poliţiştii austrieci au vorbit despre colaborarea extreme de fructuoasă pe care au avut-o cu autorităţile române, în urma căreiaa fost prinsă gruparea de infractori: „A fost o colaborare extraordinară… Cazul a început acum aproximativ un an, în luna mai, iar de atunci cooperăm foarte strâns. Ne bucurăm să putem culege roadele acestei colaborări. Ideea de bază este că şi Poliţia poate circula dincolo de graniţele unei ţări, nu doar infractorii, şi sperăm că lucrul acesta îi va speria şi nu se vor simţi atât de siguri pe ei”, a spus Ewald Hausleitner, din partea Comandamentului Poliţiei Judiciare – Burgenland Austria.
„România este o destinaţie foarte importantă pentru noi, deoarece avem o colaborare de nota zece cu autorităţile de aici. În ultimii doi ani am derulat mai multe activităţi împreună cu Poliţia Română, acţiuni care au vizat nu doar grupări de infractori, dar şi trafic de persoane şi trafic de imigranţi. Activităţile noastre nu au fost orientate doar către infractorii români, ci am avut şi cazuri de cetăţeni austrieci care au comis infracţiuni în România”, a declarat şi Tamara Kerbl, din partea autorităţilor austriece.
La rândul lui, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, comisar-şef dr. Grigore Stolojescu, a spus că acţiunea de colaborare s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, autorităţile austriece fiind chemate să participe la percheziţii tocmai pentru a lua parte de aproape la întreaga acţiune. De asemenea, reprezentanţii Poliţiei din Austria au avut numai cuvinte de apreciere la adresa colegilor cărăşeni: „Am rămas surprins când, după percheziţii, au venit la mine poliţiştii austrieci şi mi-au spus cu sinceritate că poliţiştii noştri sunt mai meticuloşi în unele cazuri decât ei. Am fost mândru şi m-am bucurat să aud asta”, a mai spus Grigore Stolojescu.
În acţiunea desfăşurată în cursul săptămânii trecute, un număr de 31 de poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Caraş-Severin, precum şi doi poliţişti austrieci, au efectuat percheziţii la un număr de şapte domicilii din Reşiţa şi Caransebeş. În urma acestei acţiuni, au fost ridicate bunuri în valoare de 250.000 de euro, fiind vorba de aparate electrocasnice şi telefoane mobile, instrumente musicale, şi până la biciclete de firmă, performante şi extrem de scumpe. În urma acţiunii poliţiştilor austrieci şi cărăşeni, au fost arestaţi patru dintre cei nouă membri ai grupării, doi dintre aceştia fiind arestaţi în afara ţării, în Germania, respectiv în Austria, iar trei sunt cercetaţi în stare de libertate.
Membrii grupării, care se estimează că au dat 12 spargeri în magazine, erau extrem de bine organizaţi. Ei făceau deplasări în Austria, cercetau zona, pentru ca apoi să apoi să-i informeze pe complicii lor din ţară. Pe traseu, fiecare membru puncta următoarea lovitură pentru cei care veneau în urma sa. Bunurile, odată furate, erau foarte repede valorificate în ţară, anumite produse fiind chiar comandate de clienţii din zonă ai grupării.
Activitatea infracţională a celor nouă tineri din Reşiţa şi Caransebeş, care au fost predaţi autorităţilor austriece, le poate aduce acestora, conform legislaţiei acestei ţări, pedepse cuprinse între 5 şi 10 ani de închisoare, pentru furt calificat grav, într-un grup de organizaţie criminală.
Tinerii sunt suspecţi şi pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană, unde se află dosare penale în lucru.
Sonia BERGER
Bogdan NAUM