Caransebeşul, în lumea bună a muzicii, cu Tosca


Câteva zeci de caransebeşeni, pasionaţi de muzica clasică, au asistat, în seara de luni, 13 iunie, la proiecţia operei ,,Tosca”, de Puccini, transmisă în direct de la Palatul Artelor ,,Regina Sofia” din Valencia, Spania. Acest lucru a fost posibil în baza unui proiect european, menit să promoveze muzica clasică, prin difuzarea simultană, în mai multe oraşe europene, a unui concert. Astfel, Opera din Valencia a adus un altar neobişnuit: icoana Mariei Magdalena, pictată de Mario Cavaradossi la ,,Sant’Andrea della Valle”, din Roma, cea mai celebră biserică din universul artistic al lui Giacomo Puccini. De asemenea, distribuţia spectacolului a fost una excepţională. Ucraineanca Oksana Dyka a întruchipat-o pe Floria Tosca, alături de un frumos ,,Cavaradossi”, interpretat de spaniolul Jorge de León. Lor li s-au alătură britanicul Bryn Terfel, în ,,Scarpia”, şi finlandezul Mika Kares, în rolul ,,Angelotti”. Dirijor a fost Zubin Mehta.

Piesa originală a fost scrisă de Victorien Sardou în 1887, la Paris, şi văzută de Puccini în Milano. Compozitorul i-a cerut editorului său să cumpere imediat drepturile de la Sardou, dar acestea au fost achiziţionate abia în 1893. Şi Verdi a fost fascinat de această tragedie, dar a refuzat să compună muzica pentru ea dacă Sardou nu schimba finalul. Puccini a început să lucreze la această pisă în 1896, iar compunerea ei a durat trei ani. Pentru că era voprba despre Cetatea Eternă, a decis ca premiera să fie prezentată chiar în Roma, la Teatrul ,,Constanzi”. Prima ,,Tosca” a fost soprana Hariclea Darclée, iar în public s-au aflat atunci Regina Margherita, prim-ministrul Pelloux şi mulţi compozitori.

În pauza dintre actele piesei difuzate luni-seară, începând de la ora 21, în Aula Primăriei, au fost transmise videoclipuri cu imagini din cele 55 de oraşe europene, partenere în proiect. În România, concertul a mai fost transmis la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Turda şi Piteşti.

Carmen SENCO