Jurnalul unui puşti caransebeşean premiat la Cluj


La Cluj-Napoca a avut loc, zilele trecute, Etapa Naţională a Concursului de Lectură, Comunicare şi Scriere Creativă, pentru elevii claselor de la a III-a până la a XI-a, organizat în parteriat cu „ANPRO Ioana Em Petrescu” (Asociaţia Naţională a Profesorilor de Limba Română). Judeţul Caraş-Severin a fost reprezentat de echipa Liceului „Traian Doda” din Caransebeş, prin Societatea de Lectură „Nicolae Iorga”, coordonată de prof. Maria Frenţiu. În urma concursului, care a constat în elaborarea unui eseu nestructurat pe o temă legată de experienţele de lectură ale participanţilor, cei doi elevi care au reprezentat societatea de lectură au obţinut două premii: Teofil Frenţiu – premiul al II-lea la clasele III-IV, şi Alexandru Mihai Stoian – Premiul special, la clasa a XI-a. De asemenea, elevii au vizitat librăriile Cărtureşti şi Librarium, unde primii 20 de copii premiaţi au citit din creaţiile lor.

Competiţia a avut ca scop promovarea lecturii, a gustului estetic, precum şi încurajarea scrierii creative, şi în acest an s-a aflat pentru prima dată în calendarul concursurilor finanţate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Din echipa de proiect au mai făcut parte prof. Mihaela Muntean, înv. Marinela Galescu şi Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici”. Proiectul de promovare a lecturii s-a desfăşurat pe parcursul anului şcolar recent încheiat şi s-a finalizat printr-un portofoliu care a conţinut activităţile la care au luat parte membrii societăţii.

În urma acestui concurs se va realiza o carte online, care va cuprinde primele 100 de lucrări dintre cele 750 participante. Între acestea va intra şi textul scris de Teofil Frenţiu cu tema „Jurnalul unui puşti”.

Carmen SENCO