7 zile fără semnal, 7 zile de poveste


 Recent, la Râul Alb s-a desfăşurat Tabăra de Vară Reporter XXI”, manifestare care a reunit 80 de tineri, patru dintre aceştia fiind elevi ai Liceului Pedagogic C. D. Loga” din Caransebeş. Participanţii la tabără au luat lecţii de jurnalism, dar au avut şi ocazia să viziteze studiourile Radio Reşiţa, Banat Media şi Vest TV. La final, a fost editată o revistă, iar tinerii şi-au adunat materialele pe un DVD. (A.S. Dinulică)

În perioada 20-26 august, la Râul Alb, a avut loc Şcoala de Vară „Reporter XXI”. Manifestarea a reunit aproximativ 80 de participanţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani, printre care s-au regăsit şi patru elevi de la Liceul Pedagogic C.D. Loga” din Caransebeş, şi anume Augustin Dinulică, Septimiu Dinulică şi Ecaterina Miculescu, din clasa a X-a, Matematică-informatică, respectiv Anitta Pelin, din clasa a IX-a, Filologie.

Tabăra a însemnat pentru cei prezenţi unele dintre cele mai frumoase momente ale verii. Coordonatorii, Ramona şi Sorin Szucsik, au avut grijă ca săptămâna să rămână o amintire plăcută în memoria tinerilor. Şi totul a mers de la sine. Modulele teoretice au fost plăcut dezbătute, interactive şi mereu puse în practică. Teme ale unor astfel de lecţii au fost Comunicarea, Elementele de bază ale jurnalismului, Jurnalismul de război, Reclamele, Presa în perioada comunistă, dar şi cea din perioada interbelică. În afară de module, programul taberei a cuprins câteva activităţi realizate de tineri pe grupe – punerea în scenă a unor piese originale, un atelier de fotografie cu cinci teme, respectiv fotografia macro, portretul, fotografia în mişcare, cea alb-negru şi poveste în fotografii, precum şi realizarea unor reclame. De asemenea, participanţii la tabără au avut posibilitatea de a vizita sediul studioului Radio Reşiţa, cel de la Banat Media şi cel de la Vest TV. Finalitatea taberei a fost o revistă, un DVD cu materiale adunate de la tineri şi un blog în apariţie.

Participanţii au avut parte de o săptămână fantastică. Au fost şapte zile pline de bucuria de a descoperi lucruri noi, de a lega prietenii ce, poate, vor dăinui strâns pentru mult, mult timp. Programul flexibil, nu foarte încărcat, împreună cu profesionalismul şi înţelepciunea coordonatorilor – cărora aş dori să le mulţumesc şi pe această cale –, au făcut ca flacăra acestei tabere să rămână vie în sufletele noastre, precum focul de sâmbătă-seară. Timpul a trecut pe nesimţite, pe acordurile chitarelor ce nu s-au oprit din cântat”, ne-a spus, la final, unul dintre participanţi.

Şcoala de vară „Reporter XXI” a adus vacanţei încă un strop de lumină. Toţi tinerii au plecat acasă cu amintirea a şapte zile fără semnal pe telefonul mobil, dar pline de frumuseţe. Ei vor duce tabăra mai departe, pentru că ,,Toţi suntem poveşti, iar poveştile trebuie spuse mai departe”, aşa cum sună mesajul participanţilor la această tabără.

Augustin şi Septimiu DINULICĂ