30 de tineri vor prinde aripi la Caransebeș


Casa de Cultură „George Suru” a fost sâmbătă, 6 februarie, gazda festivităţii de deschidere a cursurilor teoretice şi practice organizate de Aeroclubul României, prin Aeroclubul Teritorial Caransebeş, în vederea obţinerii licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate.

La eveniment au fost prezenţi comandantul Aeroclubului din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, Cristian Iorgov, instructorii de zbor Eduard Benko şi Laurian Gheorghe Rus, precum şi un număr de 30 de tineri cursanţi din Timişoara, Lugoj, Bocşa, Reşiţa şi Caransebeş.

După finalizarea celor 50 de ore teoretice de pregătire la sol, tinerii candidaţi vor susţine un examen în urma căruia pot primi dreptul să continue cu orele de pregătire practică. Ulterior, tinerii înscrişi la cursurile organizate de Aeroclubul României vor lua parte la 40 de ore de zbor, pregătirea practică urmând să se desfăşoare pe Aeroportul din Caransebeş.

În continuare, candidaţii trebuie să susţină examenul final pentru obţinerea brevetului de pilot la Ploieşti, în faţa unei comisii formate din membrii Aeroclubului României. După toate acestea, Primăria municipiului Caransebeş şi Aeroclubul României vor organiza la Aeroport o demonstraţie aviatică la care îşi va da concursul noua promoţie de piloţi de aeronave licenţiaţi.

Filiala teritorială a Aeroclubului României din urbea de pe Timiş şi Sebeş deţine un avion-şcoală ultramodern. Aparatul, care este utilizat în momentul de faţă de cursanţii de aici, este tipul Ikarus C 42, de producţie germană.

Comandantul Aeroclubului Caransebeș este arădeanul Cristian Iorgov, în vârsta de 43 de ani. Acesta face parte din Echipa Naţională de Acrobaţie a României, urmând să participe la Campionatul Mondial de profil, ce va avea loc în Polonia.

„Tinerii care au ales să participe la astfel de activităţi se pot bucura pe viitor de diverse avantaje, precum continuitate în ceea ce priveşte cariera de aviator sau prezenţa la competiţiile sportive naţionale şi internaţionale. Zborul este, totodată, şi un hobby atrăgător. Beneficiem la Caransebeş de condiţii excelente de zbor, condiţii meteorologice extrem de favorabile, precum şi de ajutorul municipalităţii”, a declarat Cristian Iorgov.

Cursurile teoretice şi practice organizate de Aeroclubul României, prin Aeroclubul Teritorial Caransebeş, în vederea obţinerii licenţelor de pilot de aeronave ultrauşoare motorizate, sunt gratuite, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani.

Aeroclubul din capitala „Ţării Gugulanilor” există din anul 2008, şi, pe viitor, se intenţionează reînfiinţarea ramurii de planorism.

Vasi POPESCU