2013 cultural, la Muzeu


Calendarul activităţilor culturale ale Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş pentru anul 2013 prevede o serie de evenimente de mare amploare, prezentate în amănunt în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de directorul instituţiei, dr. Adrian Ardeţ, şi Cristina Moisă, referent PR în cadrul Muzeului. Primul dintre ele se va desfăşura la începutul lunii martie, când va fi organizat Simpozionul Internaţional „Constantin Daicoviciu”, la care şi-au anunţat participarea, pe lângă istorici şi cercetători români, şi alţi 15 specialişti din Serbia, Croaţia, Franţa, Ungaria şi Kosovo. De asemenea, la festivitatea de deschidere au fost invitaţi academicienii Răzvan Theodorescu şi Alexandru Vulpe, directorul Institutului Naţional de Arheologie, precum şi alţi specialişti din ţară. Al doilea eveniment de anvergură se referă la organizarea, în data de 19 mai, pentru a treia oară, a „Nopţii muzeelor”, prilej cu care vor avea loc vernisaje de expoziţii, precum şi un concert susţinut de Mircea Baniciu. De asemenea, în cursul lunii octombrie este prevăzută organizarea Conferinţei Naţionale de Etnografie, acţiune ce se va desfăşura în paralel cu Târgul Meşterilor Populari şi Târgul de Sfânta Paraschiva. Cea de-a patra acţiune de amploare prevede organizarea primei ediţii a Conferinţei Naţionale a Regimentelor de Graniţă, eveniment ce are la bază protocolul încheiat între Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Muzeul Grăniceresc Năsăud şi Primăria comunei Orlat, judeţul Sibiu.

Pe lângă acestea, activitatea Muzeului caransebeşean cuprinde o multitudine de alte acţiuni, catalogate de conducerea instituţiei ca fiind de importanţă medie şi mică. Luna februarie cuprinde nu mai puţin de patru astfel de activităţi. Prima dintre acestea s-a desfăşurat în data de 13, când prof. Gheorghe Magas ar fi trebuit să-şi sărbătorească ziua de naştere. De această dată, apropiaţii săi, ca o pioasă aducere aminte, au participat la vernisajul unei expoziţii ce cuprinde tablouri, cărţi, diplome şi decoraţii ce au aparţinut profesorului plecat prematur la viaţa veşnică şi care au fost donate de sora acestuia Muzeului caransebeşean, de care Gheorghe Magas a fost puternic legat. Vernisajul a avut loc în sala care, din data de 13 februarie, va purta numele „Prof. Gheorghe Magas”.

De asemenea, în cursul acestei luni, la Muzeu va avea loc o conferinţă la care va participa şi prof. univ. dr. Victor Neumann, de la Universitatea de Vest din Timişoara, lansarea unui volum semnat de dr. Vasile Pistolea, precum şi deja tradiţionalul „Târg de Mărţişor”.

Carmen SENCO