Caransebeşul are un buget de peste 70 de milioane de lei


Întrunit în şedinţă la sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Local Caransebeş a aprobat cu unanimitate de voturi bugetul municipiului pentru acest an, precum şi bugetele obţinute din venituri autofinanţate pentru învăţământ, Spital, Casa de Cultură şi Serviciul Piaţa Gugulanilor. În 2013, bugetul de venituri şi cheltuieli este mai mare de 70 de milioane de lei, adică de 700 de miliarde de lei vechi, în creştere faţă de cel de anul trecut cu aproximativ 30 de milioane de lei. Conform primarului Marcel Vela, diferenţa provine din proiecte europene şi guvernamentale cu cofinanţare, care se derulează în municipiu.

„Este, de fapt, rezultatul muncii noastre în ultimii doi ani. Acum, în 2013, culegem ce am semănat în ultimii doi ani, când am demarat proiecte, am obţinut avize, contracte cu firme de consultanţă, evaluări ale proiectelor pe care le-am depus pentru obţinerea de fonduri, fie guvernamentale, cum e cel prin care vom construi 10 kilometri de drumuri agricole în 2013 în Caransebeş, sau proiectul prin care vom demara investiţii importante la Spitalul de Urgenţă din municipiu. Acesta presupune achiziţionarea de tehnică medicală modernă, tot ceea ce ţine de diagnosticarea rapidă a problemelor pacienţilor şi realizarea de intervenţii chirurgicale de calitate. Proiectele noastre transfrontaliere vizează Apărarea civilă, Protecţia mediului, precum şi proiecte ce ţin de organizarea Primăriei. Anul 2013, aş putea spune, este, pentru Caransebeş, anul proiectelor europene. În acest context, bugetul nostru a crescut semnificativ. Dacă în 2012 am avut un buget de 40 de milioane de lei, şi ne-am impus un target ca în acest an să ajungem la 50 de milioane de lei, iată, acum, cu aceste proiecte aprobate spre finanţare, bugetul nostru ajunge la 70.333.200 de lei. Pe lângă proiectele din bugetul local prevăzute în acest buget, derulăm şi altele, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, precum şi cu celelalte oraşe ale judeţului”, a mai declarat primarul.

În acest an, la Caransebeş vor demara lucrările de amenajare a unei staţii de epurare noi în zona Racoviţă şi vor fi începute procedurile pentru implementarea proiectului prin care se va înlocui reţeaua de canalizare menajeră. Edilul-şef a mai precizat că, în consecinţă, vor urma doi-trei ani în care municipiul va fi un şantier necesar pentru reabilitarea infrastructurii de utilităţi, dar şi pentru modernizarea ambientului şi creşterea siguranţei şi sănătăţii oamenilor.

Carmen SENCO