20 de ani de prietenie Slatina-Timiş – Geel


Deşi vremea nu a prea fost de partea lor, numărul celor care au participat duminică, 4 mai, la acţiunile organizate de Primăria Slatina-Timiş pentru a marca cei 20 de ani de înfrăţire între comună şi localitatea Geel din Belgia, a fost considerabil, oamenii venind, cu mic cu mare, chiar şi din satele aparţinătoare.

După tradiţionala slujba de duminică, primarul Gheorghe Roma, alături de o delegaţie a prietenilor din Geel, a plantat un paltin de munte de a cărui trăinicie se leagă înfrăţirea între cele două localităţi. Apoi, peste 300 de copii de toate vârstele au luat startul în Crosul Primăverii, la final primind diplome, medalii şi premii constând în pungi cu dulciuri.

Totodată, Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă din Slatina-Timiş, care a primit diferite dotări din partea partenerilor belgieni – printre care şi o autospecială de intervenţie de capacitate medie –, a desfăşurat două acţiuni demonstrative sub atenta îndrumare a pompierilor militari de la Detaşamentul Caransebeş. În prima fază, au arătat celor prezenţi ce se poate întâmpla dacă se aruncă apă peste o oală în care se prăjeşte ceva. Flacăra care s-a produs i-a speriat pe unii: „Nu am păţit niciodată aşa ceva, dar această demonstraţie sigur îmi va rămâne întipărită în minte”, a spus unul dintre spectatori. Cel de-al doilea exerciţiu, desfăşurat împreună cu un echipaj de descarcerare şi prim-ajutor de la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, a constat în simularea unui accident rutier în care a fost necesară descarcerarea unei persoane. „Accidentatul” a fost unul dintre belgieni, care, la final, a declarat că s-ar considera norocos dacă, în cazul nefericit în care ar fi implicat într-un accident de circulaţie, ar fi scos din autoturism de către pompierii voluntari din Slatina-Timiş. Comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş s-a arătat şi el mulţumit de primul accident de circulaţie din care membrii SVSU Slatina-Timiş au descarcerat o persoană, chiar dacă acesta a fost doar o simulare. „Pentru noi, a fost o premieră. Am mai colaborat cu pompierii militari la stins incendii, dar nu am mai făcut o descarcerare”, a declarat Anton Gruber, şeful SVSU Slatina-Timiş. În contextul pregătirii continue a personalului Serviciului voluntar, primarul Gheorghe Roma a precizat că astfel de activităţi vor mai avea loc, chiar şi cu colaborarea pompierilor militari. Totodată, edilul a mai spus că se lucrează la un garaj pentru autoutilitara primită de la belgieni.

Dezvoltarea comunei Slatina-Timiş a cunoscut un avânt deosebit în ultima perioadă. „În cei 20 de ani de colaborare cu belgienii, în Slatina-Timiş s-au dezvoltat mai multe organizaţii voluntare de tineret, de femei şi de bărbaţi creştini, un exemplu singular în Caraş-Severin, precum şi Asociaţia de Ajutor Mutual sau Centrul medical şi de asistenţă la domiciliu a bolnavilor. Toate funcţionează real, pe bază de solidaritate şi prietenie”, a declarat Ioan Suru, preşedintele ADAMS.

Surprinzător şi de apreciat a fost faptul că, la terminarea acţiunilor, care au cuprins şi o tombolă, nu toată lumea a plecat acasă, aşa cum se întâmplă la majoritatea acestui gen de serbări câmpeneşti, mai mulţi voluntari, în principal adolescenţi, rămânând să adune gunoaiele rămase. „Am învăţat multe de la belgieni. A face curăţenie după o petrecere este unul dintre ele. Am fost în Belgia. Ei, acolo, aşa, fac”, a spus unul dintre tinerii participanţi la acţiune.

Christina MECAP