13 nume noi de străzi în Caransebeş


În curând, o serie de străzi din municipiul Caransebeş îşi vor schimba denumirea, iar altele, care până acum nu au purtat un nume, vor fi, în sfârşit, „botezate”. Hotărârea a fost luată de aleşii locali în ultima şedinţă extraordinară, pe baza avizului Comisiei de atribuire de denumiri Caraş-Severin, din cadrul Instituţiei Prefectului.

Decizia a fost luată având în vedere că, de-a lungul anilor, au avut loc unele modificări, ori erau necesare unele completări de nume care, în timp, au fost neglijate sau nici măcar n-au fost evocate. În acest sens, a fost aprobat de Consiliul local numele străzii Corneliu Baba, în Teiuş, va apărea strada Retezat, care a dispărut în anii ’90, fiind denumită General Trapşa, numele unor străzi din zona mai apropiată de Centrul civic fiind modificate ca urmare a unor evenimente tragice petrecute în ultima perioadă, cum ar fi dispariţia Mitropolitului Nicolae Corneanu, urmând ca Str. Episcopiei să poarte această denumire. În acelaşi timp, vor fi denumite unele străzi care până în prezent nu aveau nume sau aparţineau de străzile principale, ele fiind de fapt străzi secundare, ca urmare ivindu-se unele neînţelegeri şi coincidenţe de adrese, astfel că vor apărea nume noi în Caransebeşul Nou, în Pipirig, în zona Carboniferă, acolo unde îşi desfăşoară activitatea Surorile Franciscane, denumind strada, la solicitarea dânselor, „Sfânta Elisabeta”, care este patroana acestei congregaţii şi care a fost şi Sfânta protectoare a comunităţii germane din Caransebeş. Mai sunt străzi care se numeau Fundătura Timişului sau Fundătura CFR şi au rămas fie Timişului, sau, în cazul celei de a doua, denumirea va fi Str. Semenic. În tot cazul, aceste noi denumiri au venit ca urmare a solicitărilor unor cetăţeni, care şi-au dorit nume mai curate, să zicem, pentru străzile lor”, a spus primarul Marcel Vela.

În continuare, vom enumera denumirile vechi ale străzilor, precum şi cele pe care le vor purta după aprobarea, în Consiliul local, a acestora. Astfel, Str. Episcopiei va deveni str. Nicolae Corneanu, str. Godeanu se va numi str. Corneliu Baba, Str. Zlagnei (tronsonul între Calea Severinului şi varianta ocolitoare a municipiului – DN 6, Complex Zootehnic) va deveni str. Sfânta Elisabeta, tronsonul din Str. Zlagnei (din str. Sfânta Elisabeta până la intersecţia DC 12 cu Şoseaua de centură) se va numi str. Retezat, un tronson din Calea Severinului (de la Cruce până la pârâul Zlăgniţa) va fi str. Godeanu, Fundătura CFR devine str. Semenic, Fundătura Timişului se va numi Str. Timişului, o ramificaţie din Str. Ardealului devine str. Vârful Baicu, tronsonul din Str. Grădinilor (în faţa spitalului) devine Piaţa 21 Decembrie 1989, un tronson din str. Muntele Mic (la Uzina de Apă) se va numi str. Bistra, o ramificaţie din Calea Severinului (atât tronsonul dinspre balastieră, cât şi tronsonul până în Str. Cernei) devine str. Vârful Petreanu, tronsonul din Str. Ardealului până în str. Pipirigul Mare va purta numele Aleea Aviatorilor, iar un alt tronson din intersecţia str. Pipirigul Mare – Aleea Aviatorilor, până în zona fostei haldine, se va numi Str. Salcâmilor.

Bogdan NAUM