10 lei pentru toată lumea la Spitalul Municipal Caransebeş


Datorită faptului că, până nu demult, la externarea din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, localnicii achitau o coplată de 5 lei, iar pacienţii din alte localităţi plăteau 10 lei, de la nivel guvernamental şi judeţean au venit o serie de semnale care atrăgeau atenţia asupra acestei stări de fapt. Prin urmare, Consiliul de Administraţie al unităţii spitaliceşti a luat hotărârea să uniformizeze această taxă, astfel că ea este acum la fel pentru toată lumea, adică 10 lei pentru fiecare pacient externat.

Această diferenţiere, care a început să fie făcută în urmă cu două luni, nu a fost agreată deloc de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. În luna aprilie, Raed Arafat, secretar de stat la Sănătate, declara că această coplată nu se stabileşte după pacienţi şi provenienţa lor, fiind o discriminare, deoarece toată lumea are dreptul la aceleaşi îngrijiri, şi că, prin urmare, îi va avertiza pe cei de la Spitalul din Caransebeş să revină asupra acestei măsuri.

Chiar şi în aceste condiţii, conducerea Spitalului municipal spune că banii care vor intra în bugetul unităţii nu sunt foarte mulţi şi că din ei nu se pot face investiţii serioase.

Conform contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, peste 1.000 de pacienţi beneficiază lunar de serviciile spitalului caransebeşean, aproape 70 la sută dintre aceştia fiind din alte localităţi. (S. Berger)