„Să facem în aşa fel încât cei de la Bucureşti să asculte vocile nostre, ale celor din Banat!”


Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş:

Să facem în aşa fel încât cei de la Bucureşti să asculte vocile nostre, ale celor din Banat!”

Duminică, 3 iunie, în prima zi de Rusalii şi într-o atmosferă relaxată şi amicală, Uniunea Social Liberală Caraş-Severin şi-a lansat candidaţii la alegerile din 10 iunie pentru Consiliul Local Caransebeş şi pentru Consiliul Judeţean. Pe scena amplasată în Centrul civic al municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului au urcat cei doi copreşedinţi ai USL, primarul Marcel Vela şi deputatul Ion Mocioalcă, alături de care au stat Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni, preşedintele desemnat al Consiliului Judeţean, parlamentarii Iosif Secăşan şi Gheorghe Hogea, Horia Irimia, proaspăt numit de Guvernul USL în funcţia de secretar de Stat la Agenţia pentru Protecţia Mediului, precum şi un oaspete deosebit al municipiului, Domenico Di Giorgio, primarul localităţii italiene Montecorvino Pugliano, care a efectuat o vizită de cinci zile la Caransebeş şi care a fost alături de Uniunea Social Liberală în campania electorală.

„Suntem, aici, o echipă social-liberală, pentru că dorim ca, împreună, să facem pentru România şi pentru Caransebeş ceea ce merită toţi românii şi toţi bănăţenii şi caransebeşenii. Împreună suntem puternici, împreună am construit acest proiect şi ne prezentăm acum cu el în faţa dumneavoastră. Suntem, într-adevăr, la o răscruce de drumuri. Aşa cum am promis la începutul acestui an, voi rămâne la datorie şi mă voi prezenta în faţa dumneavoastră pentru un nou mandat, pentru a fi împreună, pentru a încerca să ducem mai departe spiritul Cetăţii Caransebeş. Suntem aici pentru că mi-am dorit şi, aşa cum şi am discutat cu rude, cu prieteni, cu colegi, cu vecini, cu cunoştinţe, cu cetăţenii, cu dumneavoastră, Caransebeşul trebuie să-şi continue proiectele de dezvoltare, programele de investiţii, drumul pentru a fi o citadelă europeană,

 pentru că municipiul nostru merită să-şi recapete titlul de vatră spirituală a Banatului Montan şi de cetate reprezentativă a Banatului şi a României”, a spus Marcel Vela.

În continuare, primarul Caransebeşului a vorbit despre modul în care, în urmă cu două luni, împreună cu Sorin Frunzăverde, Ion Mocioalcă şi copreşedinţii Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au încercat să construiască un proiect pentru România, pentru Banat, pentru Caraş-Severin, unul în care, începând cu această lună, toţi românii să fie trataţi de Guvernul care conduce ţara astfel decât până acum. „Pensionarii din această piaţă, caransebeşenii, cărăşenii, bănăţenii şi românii nu vor mai avea pensiile impozitate, bugetarii – dascălii, medicii, funcţionarii publici – nu vor mai avea salariile micşorate. Toate aceste lucruri s-au întâmplat pentru că aici, în Banat, am încercat şi am reuşit să punem în practică acest proiect. Vom fi împreună pentru Caraş-Severin şi împreună pentru România!”, a mai declarat Marcel Vela.

Preşedintele PNL Caraş-Severin a mai spus că aici, în Banat, de unde în 1989 a început o revoluţie, politicienii au dat un exemplu, cutremurul cu epicentrul în Caransebeş şi Reşiţa schimbând un guvern şi creând o nouă coaliţie, o majoritate parlamentară care a permis acest lucru. „Colegii noştri din Partidul Democrat, care acum sunt aici, cu noi, sunt oamenii care au pus umărul la acest proiect naţional. Fără Iosif Secăşan, Gheorghe Hogea, alţi colegi parlamentari, senatori sau deputaţi, din Caraş-Severin sau din ţară, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu n-ar f

i trecut. S-a întâmplat acest lucru pentru că de aici, din Caraş-Severin, am reuşit să pornim o nouă revoluţie, de catifea, într-adevăr, dar una care a schimbat un guvern. Şi avem acum, în Caraş-Severin, un prefect din Caransebeş, social-democrat, avem acum, din Caraş-Severin, conducători la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, preşedintele SAPARD-ului este din Caraş-Severin, conducători în Agenţia pentru Protecţia Mediului – pe Horia Irimia, vom avea la Fondul Cultural Ro

mân… După acest guvern interimar, dacă veţi fi alături de noi şi în noiembrie, sau în

 octombrie, la alegerile generale, vom avea secretari de stat şi miniştri până în 2016. Proiectele din Caransebeş, din Caraş-Severin şi Banat pot fi continuate şi implementate. Să facem în aşa fel încât cei de la Bucureşti să asculte vocile noastre, ale celor din Banat!”, a mai declarat Marcel Vela.

Primarul Caransebeşului a mai spus că, în urmă cu câteva zile, Academia Internaţională „Mihai Eminescu” din Craiova i-a decernat lui Sorin Frunzăverde premiul „Omul politic al anului din România”, pe care doar trei personalităţi l-au mai primit până acum: Crin Antonescu, Victor Ponta şi Mircea Geoană. În continuare, Marcel Vela a trecut în revistă proiectele pentru municipiu, respectiv un proiect ISPA, care începe în acest an şi care continuă schimbarea reţelelor de apă, operaţiune demarată în 2011, în valoare de peste 23 de milioane de euro, şi care mai prevede înlocuirea a 12 km de reţea, construirea unei noi staţii de epurare a apei, reabilitarea Uzinei de apă a municipiului şi înlocuirea a 20 km de reţea de canalizare. De asemenea, pentru cetăţenii care au terenuri în zona agricolă, s-a obţinut un proiect de un milion de euro pentru construirea de drumuri agricole, iar în ceea ce priveşte locurile de muncă, la AWS se vor face, în curând, 1.200 de angajări.

În discursul său, copreşedintele USL Caraş-Severin, deputatul Ion Mocioalcă, i-a chemat pe caransebeşeni la vot, în 10 iunie: „Sigur că nu se pune problema învingătorilor. Sigur Sorin Frunzăverde va fi preşedintele Consiliului Judeţean. Sigur Marcel Vela va fi primarul municipiului Caransebeş. USL-ul va câştiga în peste 90 la sută din localităţi. Problema care se pune e scorul cu care va câştiga fiecare, şi la acest scor vă cer să vă aduceţi contribuţia. Scorul contează, pentru că numai aşa ne vom impune la Bucureşti, numai aşa vom aduce bani în Caraş-Severin, pentru ca dv. să trăiţi mai bine”.

În continuare, primarul oraşului Montecorvino Pugliani, Domenico Di Giorgio, i-a oferit omologului său caransebeşean documentul prin care, între cele două localităţi, se stabilesc relaţii de prietenie şi colaborare.Mocioalcă a mai amintit şi faptul că, la petrecerea organizată cu o seară înainte, cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a primarului Marcel Vela, printre invitaţi s-a aflat şi Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, iar cu două zile înainte, la Caransebeş a fost şi ministrul Culturii, Mircea Diaconu. În încheiere, copreşedintele USL i-a promis lui Marcel Vela că anul viitor vor fi prezenţi la aniversarea sa un prim-ministru şi un preşedinte, respectiv, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Prezentarea candidaţilor USL la alegerile din 10 iunie, pentru Consiliul Local Caransebeş, a fost făcută de Marcel Vela, care a declarat: „Este foarte important ca în Primăria Caransebeş să avem un Consiliu Local, iar Sorin Frunzăverde să aibă un Consiliu Judeţean, cu care să se poată lucra, în care consilierii să aprobe proiectele, nu să le boicoteze. În aceşti patru ani am avut consilieri locali profesionişti, dar am avut şi din cei cârcotaşi, din cei care şi-au urmărit propriul interes. Aşadar, să ştiţi că absenţa de la vot nu este un ajutor pentru Caransebeş. Marcel Vela poate fi primar cu 20, cu 50, cu 70 la sută, asta nu contează. Este important ca, în Consiliul Local, USL să ia aproape sută la sută, pentru că dacă nu va reuşi Consiliul Local al Uniunii Social Liberale să fie majoritar, să aibă două treimi, vom ajunge să avem un Consiliu Local în care polemicile şi cearta să fie principalele activităţi ale unor şedinte ordinare sau extraordinare. Din acest motiv, am venit în faţa dv. cu consilieri de excepţie, oameni competenţi, respectaţi, de nădejde şi care vor pune bazele dezvoltării municipiului Caransebeş”.

Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a prezentat o parte a candidaţilor pentru Consiliul Judeţean. În încheiere, Frunzăverde a declarat: „Schimbarea Guvernului Ungureanu şi aducerea la putere a unui Guvern USL se datorează unui număr de cinci oameni: mie, lui Marcel Vela, Ion Mocioalcă, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Guvernul PDL a fost un guvern care s-a întors cu spatele la oameni, un guvern care a guvernat cu sacrificii, şi nu pentru binele cetăţeanului, a fost un guvern care a tăiat pensiile şi salariile, deşi le-am spus să nu o facă, a fost un guvern care nu a mărit pensiile şi salariile, deşi le-am spus s-o facă, în ianuarie 2012… A fost un guvern care a transformat România într-un stat poliţienesc, a dus-o în haos administrativ şi în vrajbă politică. A fost un guvern care nu mai putea să guverneze. Îmi pare rău, şi am ocazia să o spun aici, la Caransebeş, un oraş frumos, care are unul dintre cei mai buni primari din România, am, aşadar, ocazia să spun că îmi pare rău şi îmi cer scuze conjudeţenilor şi compatrioţilor mei pentru că, într-un anumit moment, poate şi eu am susţinut acest guvern. În egală măsură m-am revanşat însă darâmând acest guvern, împreună cu această extraordinară echipă”.

Programul artistic al manifestării a fost susţinut de Nicoleta Voica, trupa „Hara”, de Carmen Şerban, „Bosquito” şi de fostul baterist al trupei „Phoenix”, Ovidiu Lipan-Ţăndărică.

Adrian CRÂNGANU

Sonia BERGER