„N-am avut niciun joc uşor, pentru noi toate meciurile au fost grele”


Dialog cu Ion Ibric, antrenorul principal al echipei FC Caransebeş

Domnule Ion Ibric, recent s-a încheiat turul campionatului 2011-2012 al Ligii a III-a. Cum s-a văzut el de pe banca tehnică a echipei gugulane?

– Dacă stau bine să mă gândesc, a fost o primă jumătate de campionat satisfăcătoare, din punctul nostru de vedere. Chiar dacă am avut un început destul de greoi – şi aş adăuga că puţină lume ştie că noi am plecat la luptă practic fără să ne facem o strategie, fără să facem o pregătire specifică în prealabil –, ne-am redresat, totuşi, din mers, am reuşit să alcătuim un lot numeric, şi spun asta fiindcă, în unele momente, calitativ, ne-am pierdut concentrarea, iar acest lucru ne-a costat. În plus, din păcate, a trebuit să renunţ la unii jucători, de-acum urmează să vină alţii, dar, privind lucrurile în ansamblu, aş spune că se putea totuşi mai mult. Cât despre retur, sper ca el să fie mai bun decât turul.

– Cu toate acestea, aţi terminat, totuşi, în prima jumătate a clasamentului…

– Într-adevăr, ocupăm locul al şaselea, la egalitate de puncte cu echipele situate pe poziţiile a patra şi a cincea, respectiv Hunedoara şi Giarmata.

– Din punctul dv. de vedere, care au fost cele mai grele meciuri din tur?

– Toate au fost grele. Niciun meci n-a fost uşor. Asta poate şi din cauză că noi am fost consideraţi pretendenţi la promovare, şi de aceea toţi adversarii noştri şi-au luat măsuri de siguranţă atunci când au jucat împotriva noastră, au avut, dacă vreţi, o motivaţie în plus în meciurile cu noi. Şi aş mai adăuga că, prin prisma rezultatelor obţinute, noi înşine am impus respect. De aceea am şi spus că toate meciurile au fost grele pentru noi.

– Vorbeaţi puţin mai înainte că la Caransebeş urmează să vină câţiva jucători noi. Ne puteaţi da câteva nume?

– Din păcate, nu pot să fac asta. Aştept deocamdată certitudini, fiindcă promisiuni există. Degeaba îmi doresc eu un anumit jucător, de la o anume echipă… E prematur să vorbim, fiindcă toţi sunt sub contract, şi doar se ştie foarte bine că în Liga a III-a nu sunt foarte mulţi bani. E greu. Şi mai ales e greu, suferim la jucătorii sub 21 de ani. Trebuie să jucăm cu trei titulari în lot, dar practic ei nu au valoare de Liga a III-a. Suntem însă obligaţi să-i folosim…

– Încercăm, dacă tot aţi amintit, să vorbim şi despre bani?

– Nu cred că există, în momentul de faţă, echipă să nu aibă probleme financiare. Ele au fost, sunt şi vor fi la toate nivelurile. Vedem cu toţii ce e în ţară, ce face criza… Fotbalul nu face nici el excepţie, nu e ocolit… Vă spun deschis, la noi, în Liga a III-a, nu sunt salarii mari, dar asta este… Eu le-am explicat băieţilor, le-am povestit, făcând apel la experienţa mea, atât ca antrenor, cât şi ca jucător, cum, chiar şi când am evoluat la echipe din străinătate, s-a întâmplat să nu fiu plătit patru luni, tocmai înainte de sărbători… E normal ca fiecare echipă să aibă problemele ei, totul e să trecem peste ele. Practic, trebuie să avem continuitate în tot ceea ce facem şi să nu ne abatem de la program şi de la obiectivele pe care ni le-am propus, datorită acestor probleme financiare, fiindcă până la urmă toate se rezolvă. De pildă, vorbind concret de cazul nostru, al Caransebeşului, domnul primar Marcel Vela s-a implicat mereu şi este tot timpul aproape de echipă, şi, pe lângă dânsul, a fost alături de noi şi domnul Marian Copilu.

Ce urmează de acum pentru băieţii dv.?

– Vineri, 9 decembrie, am luat vacanţă, pentru că i-am mai ţinut în antrenamente încă două săptămâni după încheierea turului, fiindcă oricum pauza va fi foarte lungă, returul urmând să ia startul undeva pe la începutul lunii martie, probabil. Reunirea lotului va avea loc în 11 ianuarie 2012, după care sperăm să efectuăm şi câteva cantonamente. Spun asta fiindcă, deşi am avut un parcurs satisfăcător în tur, noi am plecat fără pregătirea prealabilă, şi necesară, care se obţine prin cantonamente. Din discuţiile purtate cu domnul Marian Copilu, care, aşa cum v-am spus, e aproape de echipă în ultimul timp, am înţeles că şi conducerea vrea să facem o pregătire aşa cum se cere, ca la carte, iar noi, la rândul nostru, să ne facem treaba la modul profesionist. Şi, fireşte, vor urma o serie de meciuri amicale, de pregătire, pe care urmează să le perfectăm.

– În încheiere, un gând pentru cititorii ziarului „7 zile”, de sfârşit de an…

– Tuturor, un „La Mulţi Ani” călduros, Sărbători fericite, sănătate… Şi să fim cu toţii mai buni, fiindcă de răutate e plină lumea…

A consemnat

Sorin ROGOZ