În inima Carpaților de Sud-Vest, zimbrul a revenit acasă. Cu un simbolism profund în istoria țării noastre, această specie emblematică a fost readusă în Munții Țarcu acum aproape 11 ani, iar astăzi peste 200 de exemplare trăiesc liber, dând viață unuia dintre cele mai de succes proiecte de reintroducere din Europa, în zona comunei Armeniș.
Ceea ce face ca această reușită să fie cu adevărat remarcabilă este faptul că zimbrii își găsesc singuri resursele în peisajul mozaicat al Carpaților, explorând păduri, pajiști și zone de regenerare naturală. Acest stil de viață le permite să adopte un comportament autentic, similar celui pe care strămoșii lor l-au avut odinioară, se arată pe pagina de socializare a WWF-România.
„Pentru a înțelege mai bine impactul zimbrilor asupra ecosistemului și pentru a ne asigura că populația prosperă, monitorizarea lor este esențială. Folosim mai multe metode pentru a urmări mișcările zimbrilor și pentru a studia interacțiunea lor cu mediul. Prin colarea GPS, putem observa traseele pe care le urmează și modul în care explorează habitatele. În același timp, echipele noastre de rangeri sunt prezente permanent pe teren, analizând urmele și semnele activității zimbrilor, precum și prelevând probe biologice relevante pentru monitorizarea genetică.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale monitorizării genetice este evaluarea diversității genetice a populației. O variabilitate genetică ridicată asigură o mai bună adaptabilitate a zimbrilor la schimbările de mediu și reduce riscul de apariție a afecțiunilor cauzate de consangvinizare. De asemenea, analiza ADN-ului permite identificarea indivizilor, oferind date precise despre structura și dinamica populației”, se mai arată în comunicat.
În cadrul Proiectului LIFE with Bison, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), cei de la WWF România, împreună cu partenerii de la Rewilding Romania, Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane, Primăria Armeniș, Primăria Cornereva și Primăria Teregova vor reloca în această zonă 40 de zimbri pentru a crește diversitatea genetică, vor implementa noi măsuri de coexistență și vor crea un grup de lucru care să dezvolte un Plan Național de Acțiune pentru conservarea speciei. (Foto: WWF România)
Mădălina DOMAN