Zi fierbinte, cu şase incendii, în miez de iarnă


De la începutul acestei luni, forțele profesioniste de intervenție au acționat pentru lichidarea unui număr de 12 incendii de vegetație, din care şase doar pe parcursul zilei de miercuri, 7 februarie. Incendiile au afectat peste 100 ha de pe teritoriul județului Caraş-Severin și au fost provocate de utilizarea focului deschis în spații deschise, în majoritatea cazurilor existând pericolul extinderii acestuia la vii, livezi și fondul forestier.

Intervențiile de pe parcursul zilei au fost îngreunate de fenomenele meteo, având în vedere faptul că județul nostru se afla sub Cod galben de vânt, fapt ce a favorizat extinderea incendiilor. Localizarea și lichidarea acesora s-a realizat cu lopețile și bătătoarele din dotare, din cauza terenului greu accesibil pentru autospeciale, se spune într-un comunicat emis de Compartimentul Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş-Severin.

Acest tip de incendii produce o serie de efecte negative asupra mediului și poate provoca importante pagube materiale, prin propagarea la terenurile cultivate și gospodăriile populației, precum și la fondul forestier, mai ales în condiții de vânt, care favorizează extinderea acestora.

„Pentru a preveni aceste situații, solicităm acordarea unei atenții deosebite atunci când se folosește focul deschis în spații deschise și respectarea măsurilor minime de prevenire a incendiilor, mai ales urmărirea stingerii totale a focului înainte de părăsirea locului arderii”, se mai arată în comunicat.

Mădălina DOMAN