Voiaj în istorie şi cultură


De la Micene, la Tolo

Dealul golaş cu ruinele Micenelor – puternică cetate a regelui Agamemnon – se ridică la doar 4 kilometri de drumul principal ce duce de la Corint la Argos, la kilometrul 41. Micenele erau o reşedinţă regală fortificată, înconjurată de o incintă gigantică. Populaţia locuia în câmpie, la picioarele a două coline, în mici aglomerări nefortificate. Spaţiul se pare că a fost ocupat de la 3000 î.Hr. şi a ajuns la apogeu în secolul XIV î.Hr. În acropolă se poate pătrunde intrând pe renumita Poartă a Leilor, care simbolizează puterea regilor de la Micene, acest oraş ,,bogat în aur”, după cum este numit de către Homer. De aici, o scară duce în vârful colinei unde este aşezat palatal, din care nu se mai păstrează astăzi decât temeliile. La dreapta intrării se pot remarca cele şase morminte ale cimitirului regal. Zidurile protejează câteva case, depozite şi rezervoare. În exteriorul incintei însă se află faimoasele morminte cu cupolă, dintre care cel mai mare şi celebru este cel numit ,,Tezaurul lui Atreu”. Cea mai mare parte a obiectelor de aur şi de fildeş găsite la Micene sunt astăzi expuse la Muzeul Naţional de Arheologie din Atena.

La aproximativ 6 kilometri de Micene se află oraşul Argos, care era altădată, împreună cu Teba, cel mai puternic oraş-stat din Grecia antică, până când locul lui a fost luat de Corint. Se pot vizita câteva vestigii ale antichităţii şi un muzeu interesant. În zilele noastre, Agros este centrul comercial şi agricol al judeţului Argolida. Ruinele fortăreţei preistorice a Tirzntului se află la 8 kilometri de Argos, pe drumul ce duce la Nafplin. Zidurile sale imense înconjoară un palat, o scară secretă, bazine subterane, tunele şi cazemate. De la Tirznthos, un drum drept, flancat pe ambele părţi de plantaţii frumos mirositoare de portocali şi lămâi, duce la Nafplion, un mic orăşel, pe de-o parte staţiune balneară modernă, iar pe de alta oraş vechi, dominat de fortăreaţa lui Palamede, vechi bastion franco-veneţian. Oraşul Nafplion, care a fost capitală a Greciei moderne înainte de Atena, are frumuseţea sa particulară, dată de străduţele pitoreşti, terasele cafenelelor la malul mării şi mica fortăreaţă Bourdzi, în mijlocul golfului.

La 30 de kilometri de Nafplion se află aşezarea idilică a Epidaurului, unde, în secolul VI î.Hr., a fost fondat Sanctuarul lui Asclepios, Zeul Medicinei. Era un loc de cultură şi cult, care atrăgea pelerini din toate colţurile lumii antice greceşti. Aici au fost găsite inscripţii care sunt de fapt ordonanţe medicale, ce pot fi văzute în micul muzeu local. Vechiul Teatru al Epidaurului, renumit pentru acustica sa, este cel mai bine conservat teatru antic din Grecia. Construit în secolul IV î.Hr., de către Polyclete cel Tânăr, el poate primi 14.000 de spectatori. Festivalul Epidaurului face să reînvie în zilele noastre vechile sărbători ce aveau loc la fiecare patru ani în onoarea lui Asclepios şi cuprindeau reprezentaţii muzicale şi teatrale. (Va urma)