„Zestrea Gugulanilor”, de pe Timiş şi Sebeş, pe Nistru


În perioada 17-22 iulie, Asociaţia cultural-folclorică „Zestrea Gugulanilor”, condusă de coregrafii Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz, aparţinând Muzeului de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, a luat parte la cea de a VII-a ediţie a Festivalulului-concurs republican „Nistrule cu apă lină”, din localitatea Corjova, raionul Criuleni, din Republica Moldova. Festivalul are loc din doi în doi ani şi este cel de-al doilea ca importanţă din Moldova, fiind organizat de Ministerul Culturii. Ansamblul a fost însoţit în turneu de prof. Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

După o călătorie de aproape 1.000 de kilometri, am ajuns la Corjova, pe malul drept al râului Nistru, unde am fost primiţi cu căldură de localnici şi de primarul Gheorghe Ojog. După cazare şi masă am mers într-o croazieră pe Nistru, cu un vapor particular, dipă care am luat parte la o cină festivă. A doua zi am vizitat oraşul Chişinău, capitala Republicii Moldova, unde ne-a aşteptat profesorul universitar Nistor Grozavu, viceprimarul oraşului, care timp de trei ore a fost ghidul nostru şi care ne-a prezentat centrul civic, cu clădirile cele mai importante, începând de la Catedrala „Naşterea Domnului”, Preşedinţia Republicii Moldova, Teatrul de Operă şi Balet, Parlamentul, Parcul Scriitorilor, statuia lui Ştefan cel Mare, Guvernul şi Primăria oraşului, unde am fost primiţi în Sala rotundă de Dorin Chirtoacă, primarul oraşului Chişinău. După vizita la Primărie, am fost conduşi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Seara, Ansamblul „Zestrea Gugulanilor” a dat un frumos spectacol în aer liber, în tabăra particulară din localitatea Slobozia, în faţa a 720 de copii, la manifestare fiind prezent şi primarul Dorin Chirtoacă.

20 iulie a fost ziua festivalului, care a debutat la ora 11 cu parada portului popular şi deschiderea festivalului-concurs. Au evoluat 16 formaţii din toată Basarabia, iar Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, singurul invitat din România, a prezentat în afara concursului un bogat buchet de dansuri populare din Banatul Montan. La spectacolul de gală de după-amiază a fost prezentă Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl, artist al poporului, şi mai mulţi solişti vocali de la Chişinău. Juriul festivalului, format din dirijori, profesori şi folclorişti de renume, a avut ca preşedinte pe profesorul universitar Vasile Iovu, artist al poporului, cel mai mare naist al Republicii Moldova.

La întoarcerea în ţară, am trecut şi pe la Beciurile de la Cricova, care adăpăstesc o remarcabilă colecţie de vinuri, care a fost vizitată de cele mai mari personalităţi ale lumii. Bucurându-se din plin şi la cel mai înalt nivel de ospitalitatea fraţilor de peste Prut, Ansamblul „Zestrea Gugulanilor” mai scrie o pagină glorioasă şi de frumoase amintiri în bogatul său palmares din acest an.

Pr. Lazăr SUCIU