Vom auzi „cântecul” sirenelor


În perioada 18-21 aprilie, se va desfășura PROCIV 2017 – un amplu exercițiu național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

În perioada menționată, în mai multe localități din țară, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Inspectoratelor județene pentru situații de urgență, va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Simulările vor începe marți, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, în intervalul orar 10-15, locuitorii vor auzi semnalul de alamare în caz de dezastre, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Încetarea alarmei constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „EXERCIȚIU”. (B. Naum)