Veşti bune dinspre „Buna Vestire”, la Caransebeş


După ce anul trecut, în luna mai, a avut loc inaugurarea etajului al doilea al Centrului de Educaţie şi Îngrijire din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare” din Caransebeş, marţi, 20 martie, a fost marcată finalizarea lucrărilor efectuate în cadrul proiectului „Amenajări, reparaţii şi modernizări la obiectivul «Centrul Buna Vestire»” din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. La eveniment au participat, printre alţii, Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului judeţean, prefectul Matei Lupu, Elena Amzoi, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, Elena Solomonesc, director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, precum şi consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai Episcopiei Caransebeşului, Slujba de sfinţire fiind oficiată de pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop, consilier social-misionar.

Valoarea totală a investiţiei, derulată prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a fost de 6.690.341 de lei, cu TVA, contribuţia Consiliului judeţean fiind de 555.000 de lei. Proiectul a fost implementat în perioada 10.04.2013-15.03.2018, şi are ca scop crearea unor condiţii optime de viaţă pentru copiii instituţionalizaţi, în vederea respectării standardelor şi a creşterii calităţii vieţii, precum şi a condiţiilor necesare pentru pregătirea acestora în vederea inserţiei sociale.

Începând cu data de 21 martie, beneficiarii acestui Centru, care în perioada în care imobilul a trecut prin procesul de modernizare au fost plasaţi în alte instituţii – Zăgujeni, Reşiţa, Oraviţa sau la Centrul pentru Persoane fără Adăpost Caransebeş –, s-au întors la „Buna Vestire”.

În cadrul lucrărilor efectuate, au fost modernizate trei corpuri – cel principal, care include dormitoarele, prevăzute cu baie proprie, dimensionate pentru trei beneficiari, cu intrări separate, la fiecare dintre cele două etaje existând un club, la parter fiind birourile administraţiei şi un cabinet de kinetoterapie pentru cei cu probleme locomotorii, celelalte clădiri care au fost reabilitate fiind sala de mese şi bucătăria.

Centrul „Buna Vestire” se adresează unui număr de 68 de beneficiari.

«Buna Vestire», împreună cu Centrul pentru Persoane fără Adăpost, cu Căminul pentru Persoane Vârstnice «Sfinţii Constantin şi Elena» şi cu Complexul de Servicii Sociale «Sfântul Vasile cel Mare» vor forma Centrul de Servicii Sociale Caransebeş, care se adresează unui număr foarte mare de beneficiari, fie că vorbim de copii, de persoane adulte cu dizabilităţi, ori de persoane vârstnice sau fără adăpost, de mame şi copii, aici existând chiar şi creşă destinată copiilor proveniţi din familii cu probleme sau monoparentale”, a spus preşedintele Consiliului judeţean, Silviu Hurduzeu.

Lucrările au început atunci când s-a pus problema separării copiilor din acest centru, de beneficiarii adulţi. Acum, imobilul beneficiază de intrări separate, există săli de curs, pentru petrecerea timpului liber, au fost, de asemenea, modernizate spălătoria şi atelierele. Numărul beneficiarilor a crescut cu 10 persoane, capacitatea centrului permiţând găzduirea celor din alte instituţii mai aglomerate.

Am trecut printr-o perioadă lungă, extrem de grea, în care beneficiarii au fost în mai multe instituţii, iar acum reuşim să-i aducem, ca să spun aşa, «acasă». În total, este vorba de 47 de adulţi şi de 21 de copii, cu toţii fiind persoane cu dizabilităţi, acesta este specificul centrului nostru, în general cu handicap psihic. Chiar şi adulţii, în cea mai mare parte, au crescut tot aici, cel mai în vârstă având 63 de ani. Momentan nu avem medic, deoarece doctoriţa a ieşit la pensie, dar există cinci asistente, un kinetoterapeut, şi vom mai avea nevoie, probabil, de infirmiere. Centrul de recuperare de aici nu deserveşte doar «Buna Vestire», vin aici şi alte persoane, din toată zona Caransebeşului, capacitatea acestuia fiind de 80 de beneficiari”, a spus Codrin Busu, şeful Centrului „Buna Vestire” Caransebeş.

Bianca METEŞ