Veni, vidi, vici…


Consilierii din Zăvoi, la Moena

Veni, vidi, vici…

În zilele de 9 şi 10 februarie, o delegaţie a Consiliului Local Zăvoi, condusă de viceprimarul Ion Scorobete, a efectuat o vizită de documentare şi informare în comuna Moena, din provincia italiană Trento. Programul vizitei a inclus o întâlnire şi discuţii cu oficialităţile localităţii-gazdă, în frunte cu primarul Riccardo Franceschetti, dar şi cu presa regională. Tema convorbirilor a constituit-o modul în care administraţia locală italiană a reuşit să transforme Moena, dintr-o comună în care principala activitate era legată de creşterea ovinelor, într-o staţiune turistică cu 10.000 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni şi case de vacanţă.

O altă temă centrală a discuţiilor, purtate în mare parte de consilierul juridic Firuţ Mihuţ cu primarul din Moena, a fost legată de modelul de dezvoltare urbanistică adoptat de localitatea italiană, modul în care sunt organizate serviciile locale de utilităţi publice, felul în care autorităţile italiene au reuşit să dezvolte un sistem hidroenergetic pe râurile din zonă şi strategiile adoptate în vederea creşterii veniturilor la bugetul local. Primarul comunei Moena, Riccardo Franceschetti, a precizat că din activităţile turistice, din taxe şi impozite locale, dar şi din procentul ce le revine din producerea energiei electrice de către microhidrocentrale, autorităţile locale italiene încasează la buget aproape 6 milioane de euro anual, sumă deloc neglijabilă în condiţiile în care comuna Moena numără doar 1.200 de locuitori cu domiciliul stabil în această localitate.

După întâlnirea de la sediul Primăriei din Moena, delegaţia română a vizitat pârtiile de schi amenajate în jurul comunei, accesul spre acestea făcându-se cu o telegondolă similară cu cea care urmează să fie instalată de către S.C. Dunca Imobiliare S.R.L. pe raza comunei Zăvoi, respectiv pe valea râului Bistra Mărului, mijloc care va face legătura dintre staţia de plecare şi staţia intermediară de la cota 1400 m, în cadrul proiectului de dezvoltare turistică din zona Nedeia.

A doua zi, delegaţia comunei Zăvoi, însoţită de Michele Defrancesco, consilier al primarului comunei Moena, a vizitat două microhidrocentrale, una situată în localitatea Tehero, având o capacitate de producţie de 0,6 GW oră/an, cea de-a doua în localitatea Vermiglio, cu o capacitate de 3 GW oră/an, aceasta din urmă având caracteristici tehnice similare cu microhidrocentralele ce urmează să fie instalate de S.C. Alset Energy S.R.L. pe râurile Şucu, Olteana şi Bistra Mărului.

Tot cu ocazia acestei vizite, a fost discutată şi posibilitatea înfrăţirii dintre comunele Zăvoi şi Moena, viceprimarul Ion Scorobete adresând şi o invitaţie primarului Franceschetti, de a vizita comuna Zăvoi în perioada următoare. De asemenea, s-a discutat şi despre atragerea de investitori italieni care să participe la dezvoltarea unor proiecte turistice în localitatea Poiana Mărului.

Sonia BERGER