Un Muzeu al evreilor prinde contur la CaransebeşObștea Evreilor din Caransebeș a demarat proiectul de construire a unui Muzeu de Istorie şi Cultură a Evreilor din Banatul de Munte, din dorința de a putea oferi elevilor, studenților și tuturor celor interesați șansa de a afla mai multe despre cultura și istoria tumultuoasă a comunităților evreiești din Banat, multe dintre ele fiind în prezent dispărute, în momentul de faţă mai existând doar cele din Reșița și Caransebeș.
Muzeul, ce urmează să fie realizat în curtea Sinagogii din Caransebeș, își propune să prezinte într-un mod modern, interactiv și structurat atât elemente de istorie, cultură, artă, cât și personalități de origine evreiască din zona Banatului de Munte.
Se mai doreşte, de asemenea, ca muzeul să aibă un rol important în educarea noilor generații în spiritul toleranței și cunoașterii istoriei. Spațiul va putea fi folosit de către elevi și profesori pentru aprofundarea unor anumite elemente de istorie, precum și de către turiștii ce vor să descopere mai multe despre tradiția locului.
Noul obiectiv va include și o zonă dedicată persoanelor ce au pierit în anii negri ai Holocaustului, precum și persoanelor deportate.
Totodată, sala principala va avea și funcția de sală multifuncțională, în ea putând să se desfășoare evenimente culturale, lansări de carte sau expoziții. (M. Doman)