Un mai mai bogat ca oricând pentru muzeul din Caransebeş


Managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Adrian Ardeţ, a susţinut vineri, 28 aprilie, o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre programul de activităţi pe luna mai al instituţiei de cultură, dar şi despre ziua de 4 mai, dedicată col. (r) Liviu Groza, la aniversarea a 85 de ani de viaţă.

Astfel, în data de 3 mai, în Aula 1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului, în parteneriat cu Casa de Cultură George Suru”, a avut loc lansarea a trei volume ale arheologului şi istoricului Sabin-Adrian Luca – Living under the Gods/Viaţa trăită sub zei”, Tărtăria REDIVIVA” şi Arheologii timpului lor”. Sabin-Adrian Luca a fost un cercetător care şi-a început activitatea în judeţul nostru. A lucrat la muzeul din Reşiţa şi a descoperit o serie de aşezări preistorice, inclusiv în zona Caransebeşului”, a spus Adrian Ardeţ.

În 4 mai, la muzeu va fi vernisată una dintre cele mai spectaculoase expoziţii ale Muzeului Naţional din Chişinău, prezentată la Moscova, la Bucureşti şi la Budapesta – colecţia de arme şi armament a Muzeului Vămilor din capitala Moldovei.

Tot joi, 4 mai, va fi aniversat col. (r) Liviu Groza la 85 de ani de viaţă, în paralel cu desfăşurarea Colocviului Naţional al Regimentelor Româneşti de Graniţă, eveniment ajuns la cea de a V-a ediţie. În cadrul acestei manifestări va fi lansată cartea Regimentul I Românesc de Graniţă (Nr. 16) din Transilvania, de la înfiinţare până la sfârşitul Războaielor Napoleoniene (1762-1815)”, de Costin Feneşan, şi va avea loc o sesiune de comunicări la care vor participa specialişti în domeniu de la Universitatea de Vest şi Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Caraş-Severin, cu sediul la Caransebeş, precum şi de la instituţia-gazdă.

În 5 mai, reprezentanţii muzeului vor fi prezenţi la Buziaş, unde va avea loc un simpozion dedicat arheologiei din Banat, în memoria arh. Florin Medeleţ, la eveniment urmând să participe şi istorici din Ungaria şi Serbia, care îşi desfăşoară activitatea în Banatul Istoric.

În data de 6 mai, reprezentantele din domeniul etnografiei de la instituţia caransebeşeană vor participa la Festivalul Muzeelor Săteşti de la Şopotu Vechi, un eveniment care adună muzeele din spaţiul bănăţean, şi nu numai. Instituţia din municipiu va participa cu o expoziţie de ceramică specifică zonei de munte.

Un alt eveniment la care muzeul este invitat să participe va avea loc în 8 mai, când Muzeul Naţional de Istorie al României împlineşte 45 de ani de la înfiinţare, unde Adrian Ardeţ va prezenta mesajul muzeelor din judeţul Caraş-Severin.

În 17 mai, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva organizează un simpozion adresat specialiştilor, pentru prezentarea evenimentelor care au avut loc înainte de cucerirea Daciei de către romani, respectiv în secolele I î.Hr. şi I d.Hr., până în anul 106, manifestare la care, de asemenea, instituţia caransebeşeană de cultură va trimite reprezentanţi.

Suntem onoraţi să fim invitaţi şi, totodată, prezenţi, în data de 18 mai, la cea mai importantă manifestare dedicată Parcurilor arheologice din Europa, care va avea loc la Maserata, lângă Ancona. Tibiscumul, şi ceea ce avem noi în Caraş-Severin, este singurul Parc arheologic din zona Banatului. Vor fi prezenţi la această acţiune colegi din Austria şi Germania care administrează marile Parcuri arheologice din Europa. Iată că şi noi, cei din Caraş-Severin, ne alăturăm marilor valori europene, dorinţa noastră fiind aceea de a promova şi a pune în valoare acest spaţiu deosebit de important pentru turism în Banatul Montan”, a spus Adrian Ardeţ.

În data de 19 mai, la Oţelu Roşu va avea loc Festivalul Tradiţiilor Populare, specialistele de la Secţia de etnografie a muzeului urmând să prezinte o expoziţie de costume populare reprezentând întreg spaţiul Banatului Montan.

Cel mai important eveniment din a doua jumătate a lunii îl reprezintă Noaptea Muzeelor, din 20 mai. Cu acest prilej, instituţia noastră va prezenta, ca de fiecare dată, expoziţiile pe care le avem la sediu, iar anul acesta ne vom deplasa după-amiază la Tibiscum, unde Teatrul de Vest din Reşiţa va prezenta o piesă de teatru antic. Odată cu lăsarea serii, vom lumina obiectivele arheologice, pentru a promova Rezervaţia arheologică de la Tibiscum-Jupa, iar la sediul din Caransebeş expoziţiile vor fi deschise pe tot parcursul nopţii”, a mai spus managerul muzeului.

În data de 24 mai, reprezentanţii instituţiei vor participa, la Bucureşti, la Sesiunea anuală de rapoarte arheologice, deoarece anul trecut muzeul caransebeşean a fost al cincilea din ţară care a primit finanţare de la Ministerul Culturii.

Bianca METEŞ