Un eveniment de suflet, la Oţelu Roşu


Sâmbătă 17 mai, la Oţelu Roşu a avut loc, la un an de la trecerea în nefiinţă a profesorului Tiberiu Boşcaiu, un eveniment cu o puternică încărcătură emoţională: o slujbă de pomenire oficiată de pr. Mihai Suru şi pr. Doru Unguraş.

A fost evocată personalitatea dascălului de excepţie, distins om de cultură care a slujit cu pasiune şi dăruire timp de peste cinci decenii învăţământul liceal (…de la înfiinţarea liceului…!) de pe Valea Bistrei, în speţă, Limba şi literatura română.

Promotor neobosit, căutător al punerii în valoare a înaintaşilor, a acelora care au înscris cu litere de aur opere nepieritoare ale literaturii române, Tiberiu Boşcaiu a avut o realizare unică în ţară, Muzeul de Geografie Literară, în locaţia Grupului Şcolar, actualul Liceu Bănăţean din Oţelu Roşu.

A călătorit pe întinsul patriei, însoţit de tinerii liceeni ai şcolii, vizitând case memoriale şi muzee, în care se află, stau mărturie, simboluri ale acelora care au creat opere de referinţă ale literaturii române, opere ce constituie inestimabilul patrimoniu cultural al neamului românesc.

A păstrat împreună cu elevii însoţitori momente de reculegere la mormintele uriaşilor literaturii şi istoriei noastre naţionale. A imortalizat aceste momente, în imagini ce pot fi văzute în muzeul ce astăzi îi poartă numele.

Era un adevărat patriot, şi a sădit cu râvnă sentimentul de dragoste şi preţuire a ţării, de mândrie naţională, generaţiilor pe care le-a fermecat, lustruit, educat.

A înfiinţat şi condus Despărţământul Oţelu Roşu al Filialei bănăţene a Societăţii Culturale ASTRA ROMÂNĂ. În semn de preţuire, de renaştere a dascălului de excepţie, a distinsului om de cultură, Consiliul Local Oţelu Roşu i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” al oraşului.

A fost primul dascăl nominalizat cu acest onorant titlu, şi prin aceasta Consiliul Local a cinstit şi recunoscut preţuirea de care profesorul Tiberiu Boşcaiu se bucură în comunitatea socio-culturală a localităţii.

În slujba de pomenire şi comemorare oficială de pr. Mihai Suru şi pr. Doru Unguraş au fost amintiţi şi fraţii marelui dispărut, Alexandru Boşcaiu – devotat şi credincios activist, instructor la Clubul elevilor, precum şi academicianul Nicolae Boşcaiu, fost profesor doctor de excepţie al Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Gavrilă TUŞTEANU