Turismul caransebeşean, promovat la Belgrad


La mijlocul săptămânii trecute, o delegaţie caransebeşeană condusă de Cornel Galescu, viceprimarul municipiului, din care au mai făcut parte Gabriela Bănăduc, director al Serviciului Proiecte-Programe din cadrul Primăriei, Stelian Cornea, consilier local, şi Daniel Magdu, reprezentantul românilor din Voivodina, a participat la Conferinţa Internaţională de Turism, de la Belgrad. La eveniment au mai luat parte participat academicieni, analişti şi specialişti în economia turismului, profesori, directori de instituţii din Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Ungaria, Croaţia, Germania şi din România.

În intervenţia sa, Cornel Galescu, altfel un binecunoscut alpinist, a prezentat imagini video şi a vorbit despre relieful, natura şi facilităţile turistice din zona Munţilor Banatului, în general, şi a Muntelui Mic, în particular. „În tema prezentată la Conferinţa de la Belgrad, am ţinut neapărat să mă refer la intenţia Primăriei Caransebeş de a dezvolta municipiul din punct de vedere turistic. Ţinând cont de relieful din jurul oraşului, de oportunităţile în domeniu şi, de asemenea, de construirea Centrului de Informare Turistică, cred că municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului poate deveni un centru puternic al turismului, nu doar din Caraş-Severin, ci din tot Banatul, iar când spun tot Banatul, cuprind aici şi Banatul Românesc, şi Banatul Sârbesc, fiindcă există foarte multe semnale în privinţa dorinţei de a colabora cu cei de peste Dunăre. Ei vor să fie implicaţi în astfel de proiecte, iar pentru noi este o mândrie şi o bucurie să putem avea în continuare proiecte transfrontaliere”, ne-a declarat Cornel Galescu.

Profitând de circumstanţele întâlnirii, viceprimarul municipiului a avut numeroase discuţii pe teme de ecologie şi de protecţia mediului cu reprezentanţi din mediul politic şi academic din ţările învecinate. „Cred că a sosit momentul să ne prezentăm cu demnitate şi onoare în faţa Europei, după ce ani de zile ne-am agăţat de ideea de supravieţuire, de sectoare pe care alte ţări civilizate le-au abandonat demult. E cazul să transformăm vânătoarea în «photohunting» şi să mutăm cursele Enduro de pe pajiştile protejate ale munţilor, în poligoane special amenajate. Trebuie să avem curajul de a fi corecţi faţă de natură şi faţă de mediu, de a ne prezenta la un nivel de respect faţă de noi şi faţă de urmaşii noştri. Nu putem continua să lăsăm în urmă dezastre, tăind la întâmplare hectare întregi de pădure, omorând cu cruzime orice animal nevinovat care se nimereşte în bătaia puştii, ori transformând potecile munţilor în şanţuri pe care motocicliştii le accentuează în cursele lor prin Situl «Natura 2000». Vrem să fim respectaţi ca naţiune, iar acest lucru nu se poate face decât prin demnitate”, a mai spus Cornel Galescu.

Sonia BERGER